Æble-havtorn trifli med makroner og yoghurtcreme

Æble-havtorn trifli er en herlig sensommer/efterårsdessert. Når der både er lækre æbler i haven og havtorn ude i naturen, så er det rigtig sensommer/efterår. Har du ikke selv æbler i haven, eller kender nogen, der har, så du kan få fat i nogle, kan du sagtens købe lækre danske æbler (udenlandske kan selvfølgelig sagtens bruges). Kender du gode steder, hvor der vokser havtorn, kan du plukke, og ellers kan du købe frosne havtorn. Har du de to ingredienser, kan du lave den skønneste æble-havtorn trifli. Du koger æbler og havtorn til kompot og laver en creme af flødeskum og yoghurt. Du kan også vælge udelukkende at bruge flødeskum, men kommer du yoghurt i, som jeg har gjort, får du en frisk og lækker creme. Det hele lægges i lag i glas eller i en skål sammen med knuste makroner, og du har den skønneste trifli
Ingredienser
Til 4-5 personer
- 400 g æble
- 200 g havtorn
- 1 tsk vaniljesukker
- 2 spsk vand
- 2-3 spsk sukker, afhængigt af, hvor søde dine æbler er, samt hvor sød du ønsker kompotten
Yoghurtcreme
- 1½ dl piskefløde
- 1½ dl græsk yoghurt eller skyr
- 1 tsk vaniljesukker
- 1½-1 spsk flormelis, afhængigt af, hvor sød du vil have cremen
- Desuden
- 5-6 groft knuste makroner pr glas
Topping
- nødder, mandler, bær, revet chokolade, chokoladeflager – vælg én af delene eller bland
Sådan gør du
Æble-havtorn kompot
- Skræl æblerne, fjern kernehuse og skær æblerne i små tern eller tynde både
- Kom havtorn, vaniljesukker og vand i en gryde, kog det op og lad det koge 3-4 minutter, til havtornene brister
- Tilsæt æbler og sukker og kog under låg, til æblerne er kogt ud – 10-15 minutter afhængigt af, hvilken æblesort du bruger. Du kan evt give æblerne en tur med stavblender, hvis de har svært ved at koge ud. Smag evt til med lidt mere sukker
Yoghurtcreme
- Pisk fløden til skum og vend yoghurt/skyr i sammen med vaniljesukker og flormelis
Anretning
- Anret triflien i portionsglas eller i en skål, hvor du skifter mellem lag af æble-havtorn kompot, knuste makroner og yoghurtcreme – afslut med creme
- Top med den ønskede topping

