Retter med bælgfrugter


Bælgfrugter er en fælles betegnelse for mange typer af bønner, linser og ærter. Der findes virkelig mange typer af bælgfrugter i forskellige farver, størrelser og smage som fx brune bønner, hvide bønner, sorte bønner, kidneybønner, røde, grønne og sorte liner og kikærter. Og de kan købes tørrede, frosne og på dåser. De tørrede bælgfrugter skal lægges i blød inden brug (efter anvisning på embalagen (ca 10-12 timer), fra dåse kan bønner og linser bruges direkte – de skal blot skylles i koldt vand. Køber man bønner i fx tomatsauce, kan de bruges, som de er.

Der er virkelig mange anvendelsesmuligheder for bælgfrugter. De kan bruges i sammenkogte retter, de kan blendes til fx hummus, du kan bruge dem i farsretter, og de kan marineres. De er fantastiske i salater, og her kan du 'lege med farverne' og sammen med frugt og grøntsager få en farvestrålende og indbydende salat.

Men hvorfor skal man så spise disse bælgfrugter? En grund kan være, at de smager godt, men det er langt fra den eneste. At spise bælgfrugter er super godt for din sundhed, da de er en god kilde til protein, kostfibre, vitaminer, mineraler og antioxydanter. Derudover virker de blodsukkerstabiliserende og forebyggende på en række alvorlige livsstilssygdomme, blandt andet forhøjet blodtryk, tarmkræft, diabetes, overvægt og hjertekarsygdomme. Bælgfrugter er fedtfattige og indeholder få kalorier i forhold til, hvor mættende de er. Forskellige studier viser, at bønner og linser mætter bedre end kød, hvilket skyldes det høje indhold af mættende kostfibre. Desuden viser forskning, blandt andet fra Københavns Universitet, at måltider baseret på bælgfrugter kan gøre det lettere at tabe sig.

Et andet plus ved bælgfrugter er, at de er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Faktisk er klimabelastningen ved bælgfrugter næsten 50 gange lavere end for fx oksekød.

Med alle disse gode egenskaber ved bælgfrugter, tænker jeg "What's not to like?" og anbefalingerne går da også på, at man spiser ca 100 g bælgfrugter om dagen.

Derfor er mit håb, at jeg her måske gjort det lidt nemmere at få bælgfrugterne med i måltiderne. Jeg har samlet mine nuværende opskrifter med bælgfrugter i denne kategori "Retter med bælgfrugter", og der kommer løbende flere