Cremet hokkaidosuppe med linser
Hokkaidosuppe med røde linser er en lækker og cremet suppe. Den er fyldig og mættende og kan nydes som et aftensmåltid med et stykke brød til (fx naan brød), eller den kan, i mindre portioner, nydes som en forret. Jeg brugte gulerødder og squash, men har du mere lyst til fx blomkål, broccoli eller kartofter, er det også super godt. Det indisk inspirerede krydderivalg passer fantastisk til linser og græskar, og du kan tilpasse mængden til dine smagsløg. Suppen er spicy, men det er jo individuelt, hvor meget der skal til. Og du kan vælge at lave den mild, hvis det passer bedre til dig, da suppen fungerer perfekt både som spicy og mild. Jeg blendede linserne med i suppen for at gøre den rigtig cremet, men man kan også vælge at koge dem ved siden af (eller bruge dåselinser) og hælde dem i til slut. Når jeg bruger hokkaido eller andre former for græskar, smider jeg aldrig kernerne ud men laver snacks af dem (de bliver lækre, og det er billigere end at købe en pose, og man bruger hele græskarret). Ovenpå denne suppe, er ristede hokkaidokerner fantastiske.
Ingredienser
Til 4 personer som hovedret eller 8 personer som forret
- 1 hokkaido græskar, økologisk (så kan skallen bruges)
- 1,5 dl røde linser
- 1 rødløg
- 4 fed hvidløg eller 1 solo hvidløg
- 3 gulerødder
- 1 squash/zucchini
- 1 tsk rød chili - vælg styrke der passer dine smagsløg - du kan lave suppen mild eller spicy, som du ønsker
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 spsk garam masala krydderi
- 1 tsk stødt karry
- 1 spsk frisk ingefær
- 8 dl grøntsagsbouillon
- 1 ds kokosmælk
- friskpresset saft af 1 limefrugt
- sort peber, friskkværnet
- 1 spsk olivenolie
Topping
- kernerne fra hokkaidoen, som ristes i ovnen
- 50 g soyaristede mandler (50 g mandler + 2 spsk soya)
- friskpresset saft og revet skal af ½ ubehandlet/økologisk limefrugt
- 2 forårsløg i skrå skiver
- lidt frisk koriander
- 1 spsk græsk yoghurt i hver protion (jeg bruger 2 % yoghurt, men du kan sagtens bruge 10 %, hvis du foretrækker det)
- friskkværnet sort peber
Sådan gør du
- Skyl og skrub hokkaidoen godt, skær den midt over, skrab kernerne ud med en ske og skær hokkaidoen i grove tern. Lad skallen blive på. Gem græskarkernerne
- Pil og hak rødløg og hvidløg
- Hak chili fint
- Skræl ingefær og hak den fint
- Skyl eller skræl gulerødder og skær dem i tern
- Skyl squash og skær den i tern
- Varm olie op i en gryde og sauter løg, hvidløg, ingefær og chili 1-2 minutter ved middel varme
- Tilsæt garam masala, spidskommen og karry og sauter videre 1 minut
- Tilsæt hokkaido, gulerod, squash, røde linser, grøntsagsbouillon og kokosmælk og lad suppen småkoge under låg i 10 minutter
- Lad suppen køle af og blend den derefter i en almindelig blender eller med en stavblender, til den er helt glat og cremet. Hæld suppen tilbage i gryden, som i mellemtiden er blevet skyllet og smag til med limesaft, salt og friskkværnet peber og varm suppen igennem
Topping
- Mens suppen koger, piller du græskarkernerne fri for græskarkød og rister dem i ovnen - se fremgangsmåde her
- Og du tilbereder soyamandler - se fremgangsmåde her
- Skyl og skær forårsløg i skrå skiver
Inden servering toppes suppen med de ristede græskarkerner, soyaristede mandler, forårsløg og lidt frisk koriander samt 1 spsk græsk yoghurt pr portion. Drys med friskkværnet peber.
Server evt med naanbrød eller et lækkert italiensk inspireret madbrød med soltørrede tomater