Dhal Makhani - indisk linseret

Jeg er vild med de indiske dhal. Der findes virkelig mange variationer, og man kan lave sin hel egen afhængig af, hvile grøntsager man bruger. Jeg har nydt dhal Makhani mange steder, og de falder stort set altid forskelligt ud. En af de bedste fik jeg på en indisk restaurant i Warzawa. Det var en dhal Makhani, der stammer fra den nordlige indiske Punjab region. Som basis består dhal Makhani af sorte linser og kidneybønner i en krydret tomat-fløde sauce. Man kan vælge at bruge tørrede bønner, huske at lægge dem i blød og så koge dem. Eller man kan, som jeg har gjort, bruge den nemme metode – bønner fra dåse, hvor jeg brugte sorte belugalinser og røde kidneybønner fra Urtekram. Kan man ikke lige finde de sorte belugaalinser, kan røde eller grønne linser også bruges. Retten må gerne være spicy, men det er jo, som altid, individuelt, hvad spicy er. Du kan regulere, hvor spicy retten bliver, ved at fjerne kernerne/nogle af kernerne fra chilien. Jeg serverer altid naan brød til dhal - hjemmelavet eller købt færdiglavet

Gå også på opdagelse i mine andre opskrifter med bælgfrugter



Ingredienser

Til 2 personer

  • 1 dåse sorte belugalinser
  • ½ dåse røde kidney bønner
  • 50 g babyspinat
  • 1 rød peberfrugt

Sauce – Tadka *)

  • 1 tsk spidskommen
  • 1 stang kanel
  • 3 stk grønne kardemommekapsler
  • 2 stk hele nelliker
  • 1 grøn chili
  • 2 spsk friskrevet ingefær
  • 1 solo hvidløg eller 4 almindelige fed hvidløg
  • 1 løg
  • 1 tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk amchoor**)
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 dl madlavningsfløde, vil du have en federe sauce bruger du kaffe- eller piskefløde
  • 3 spsk smør eller kokosolie, kan du finde den indiske ghee***), så brug den
  • salt

Til servering

  • frisk koriander

*) Tadka er en madlavningsteknik, der bruges i fx Indien, Bangladesh, Nepal og Pakistan  Hele krydderier ristes et par minutter i olie eller ghee for at frigøre æteriske olier og dermed intensivere smagen

**) Amchoor (amchur) er et frugtagtigt krydderi, der består af mangopulver, lavet af grønne, umodne mangoer. Amchoor bruges som et citruskrydderi, og kan man ikke finde det, kan man bruge friskrevet limeskal og friskpresset limesaft i stedet. Man kan finde Amchoor i fx asiatiske markeder

***) Ghee er klaret smør, som bruges meget i indiske og pakistanske retter. Man varmer usaltet smør op ved meget lav varme, så smørret deler sig i proteiner (kasein) og smørfedt. Smørfedtet tages fra og stivner og bliver til Ghee. Har man mod på det, kan man lave det selv 

Sådan gør du

  1. Bruger du tørrede linser og bønner skal du huske at lægge dem i blød natten over og derefter koge dem efter anvisning på pakken
  2. Pil og hak løg og hvidløg fint
  3. Hak den grønne chili fint og riv ingefær
  4. Skyl den røde peber og skær den i mundrette firkanter
  5. Varm en pande op og rist de hele krydderier (kanel, kardemomme og nelliker) et par minutter, i lidt kokosolie/ghee/smør, til duften breder sig. Kom dem derefter i en morter og knus dem til pulver eller hvad du ellers har, du kan knuse krydderierne i
  6. Varm en pande med høj kant op og smelt kokosolie/smør/ghee og steg løg heri til det tager farve og begynder at karamellisere
  7. Skru ned for varmen og tilsæt hvidløg, chili og ingefær og lad det hele simre et par minutter
  8. Rør imens de stødte krydderier (gurkemeje, garam masala og amchoor) op i lidt vand til en pasta og hæld det i panden sammen med de ristede krydderier (kanel, kardemomme og nelliker )
  9. Tilsæt tomater og peberfrugt og lad det hele simre et par minutter
  10. Tilsæt linser og bønner og rør fløden i – det gør ikke noget, at nogle af linerne bliver knust, så bliver din dhal mere 'cremet'
  11. Vend spinaten i saucen og smag til med salt og amchoor

Server dhal Makhani med et drys frisk koriander samt naan brød