Hokkaidosalat med linser og æbler

Denne hokkaidosalat med linser og æbler er en herlig efterårssalat. Salaten er fyldig, skøn, mættende og farverig. En fryd for smagsløj, øjne og sjæl. Når hokkaidoen bliver bagt i ovnen, bliver den fyldig og sødlig, nærmest nøddeagtig. Både rosmarin og timian passer perfekt til bagt hokkaido, så du kan vælge, hvilket af krydderierne, du har mest lyst til – de passer nemlig også begge to perfekt til resten af ingredienserne. Rister du kernerne og bruger dem som topping, får du mere ud af græskarret og undgår, at de går til spilde. Rist dem med i ovnen (strømbesparende) eller rist dem på en pande i lidt olivenolie. Server salaten som tilbehør til  fx fisk, deller, kylling (grillet eller stegt) eller andet kød. Da salaten er dejlig mættende, kan den også sagtens serveres som en vegetarret fx med lidt lækkert brød til. Bliver der en rest tilbage, er den super som frokost dagen efter

røv også mine andre opskrifter med bælgfrugter


Ingredienser

Til 4 personer 

  • 1 stk hokkaido-græskar
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 tsk tørret rosmarin eller timian
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 dl belugalinser fra dåse – andre linser kan bruges *)
  • 2 stk æbler
  • 3 stk forårsløg
  • 2-3 håndfulde frisésalat – alternativt: feldsalat, babyspinat eller salatmix
  • 100 g feta, smuldret eller i små tern

Dressing

  • 3 spsk olivenolie
  • 2 spsk æblecidereddike
  • 2 spsk friskpresset citronsaft
  • 1 tsk flydende honning
  • 1 tsk dijonsennep
  • salt og friskkværnet peber

Topping

  • 1 håndfuld brombær – alternativt blåbær
  • lidt hakket persille
  • ristede græskarkerner

*) du kan også vælge at bruge tørrede linser, men skal så huske at udblød dem efter anvisning på posen

**) bruger du kernerne fra hokkaidoen som topping: 'befri' dem for græskarkød, vend dem i olivenolie og salt, læg dem på et hjørne af bagepapiret og bag dem sprøde sammen med græskarternene. Tjek dem, når du tager græskarternene ud – måske skal de have lidt længere tid i ovnen. Du kan også vælge at riste dem sprøde på en pande i lidt olivenolie og salt

***) bruger du dåselinser, kan du sagtens gemme resten et par dage i køleskab. Du kan også fryse linserne til senere brug

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 180° (varmluft)
  2. Skræl græskarret, flæk det, og skrab kerner og fibre ud med en ske
  3. Skær græskarkødet i tern og vend dem i en skål med 2 spsk olivenolie
  4. Beklæd en bageplade med bagepapir og fordel hokkaidoternene herpå. Drys med tørret rosmarin eller timian samt salt og friskkværnet peber
  5. Bag hokkaidoternene i ovnen i 10-15 minutter til de er møre men ikke for bløde og lad dem køle af 
  6. Imens hokkaidoternene bager, forbereder du de andre ingredienser
  7. Hæld linserne op i en si, skyl dem med koldt vand og lad dem dryppe af 
  8. Skyl æblerne og skær dem i små tern. Dryp dem med lidt citronsaft, så de ikke bliver brune
  9. Skyl forårsløgene og skær dem i skrå skiver
  10. Skær fetaen i tern eller smuldr den
  11. Skyl salaten og tør/slyng den. Bruger du frisésalat, rives den i mindre stykker
  12. Bland alle ingredienserne til dressingen i en lille skål
  13. Når hokkaidoternene er kølet af, anretter du alle ingredienserne i en skål eller på et fad og drypper dressingen over
  14. Top med de ristede hokkaidokerner og brombær