Kartoffelsalat med broccoli, æble og yoghurt-dressing


Små, nye kartofler er altså bare super lækre. Jeg glæder mig hvert år, til de nye kartofler er klar til brug, og jeg elsker at lave forskellige variationer af kartoffelsalater af dem. Kartoflerne skal blot vaskes og bibeholder derfor vitaminer og fibre, der sidder lige under skrællen. Men selvfølgelig kan man bruge ældre kartofler til kartoffelsalat. Denne kartoffelsalat er simpel og nem at lave. Kogte kartofler (evt en rest kartofler), broccoli, æbler og løg. Det hele vendt i en dressing af græsk yoghurt, sennep og honning og med knas af kerner eller nødder. Du behøver ikke riste kernerne/nødderne, men jeg gør det, når jeg alligevel har en varm pande fra stegningen af serranoskinken. Og så drysser jeg dem med lidt salt. Rister og salter du dine kerner/nødder, skal du tænke på det, når du smager din dressing til med salt. Kartoffelsalaten er et super måltid i sig selv, fx sammen med lidt lækkert brød. Du kan også bruge salaten som tilbehør – fx til et stykke varmrøget laks (så er det i hvert fald nemt), til ovnbagt/stegt laks eller til grill

Tip: når jeg koger nye, små kartofler, koger jeg dem op, slukker for varmen og lader kartoflerne stå i vandet, til de er møre 


Ingredienser

Til 4 personer som tilbehør 

  • 500 g små nye kartofler *)
  • 1 broccolihoved, mellemstort
  • 150 g serranoskinke, alternativt: parmaskinke
  • 2 æbler
  • 1 rødløg

Dressing

  • 4 dl græsk yoghurt - jeg bruger 0,2 % men vælg selv, hvor fed du vil have den
  • 2 spsk dijonsennep
  • 2 spsk hyldeblomsteddike, æblecidereddike eller anden hvid salateddike
  • 2 spsk flydende honning, jeg bruger akaciehonning
  • 2 fed presset hvidløg – kan udelades
  • flagesalt og friskkværnet peber

Topping

  • 1 håndfuld græskarkerner, solsikkekerner, pinjekerner eller nødder
  • evt lidt hakkede urter – fx persille, basilikum, purløg, frisk oregano eller timian

*) bruger du lidt ældre, små kartofler, kan du overveje at skrabe/skrælle dem

Sådan gør du

  1. Vask kartoflerne og kog dem i letsaltet vand. Kog dem ikke for meget – de skal have 'bid'. Hæld vandet fra og lad kartoflerne køle af **)
  2. Del broccoli i små buketter, kom dem i en skål, overhælder dem med kogende vand og lad dem stå ca 2 minutter. Hæld vandet fra og lad buketterne dryppe godt af
  3. Rist skinken på en pande i en smule olivenolie og læg skiverne på fedtsugende papir/køkkenrulle
  4. Mens panden er varm og der er en smule olie tilbage i den, kan du riste kerner/nødder til topping og drysse dem med lidt salt
  5. Pil løget og hak det fint
  6. Vask æbler, fjern kernehuse og skær æblerne i små tern
  7. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og friskkværnet peber
  8. Knæk serranoskinken i mindre stykker
  9. Skær kartoflerne i halve eller kvarte, kom dem i en skål sammen med broccoli, rødløg og æbletern og vend dressingen i. Lad salaten blive i skålen eller anret den på et fad og pynt med serranoskinke, kerner/nødder samt evt hakkede urter

**) hvis du skal bruge kartofler dagen før, du vil lave kartoffelsalaten, kan du koge ekstra kartofler – så har du afkølede kartofler klar