Koreansk oksekøds-bibimbap med marinerede løg

Bibimbap er egentlig den koreanske nationalret, og man brugte, i tidernes morgen, rester til at lave den af til nytår, for ikke at have madrester 'med ind i det nye år'. Nu har retten udviklet sig, og der findes mange variationer. Den variation, jeg har lavet her, er med hakket oksekød, der er ristet i hvidløg og ingefær og blandet med ristede grøntsager i form af pak choy, gulerødder og sukkerærter. Den skønne Sriracha dressing kan laves så stærk, du har lyst til. Sriracha findes både mild, stærk og ekstra stærk. Du kan også bruge andre chilisaucer, hvis du har én, du er tryg ved. Forårsløgene, der er marineret i risvinseddike og fordeles over retten, er den syrlige og let salte prik over i'et. Retten serveres i dybe tallerkener anrettet ovenpå de kogte jasminris


Ingredienser

Til 2 personer

  • 150 g jasminris
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk revet ingefær
  • 2 gulerødder
  • 200 g champignon
  • 1 pak choy
  • 50 g sukkerærter
  • 225 g hakket oksekød
  • 1 stk forårsløg
  • 2 spsk risvinseddike eller anden mild eddike

Sriracha dressing

  • 2 spsk Seiracha chilisauce eller anden chilisauce *)
  • 1 spsk tomatketchup
  • 3 spsk soyasauce

Topping

  • frisk koriander (kan udelades eller erstattes af persille)

*) der findes mild, stærk og ekstra stærk Sriracha sauce, så vælg hvad der passer bedst til dig, eller brug en anden chilisauce som du kender

Sådan gør du

  1. Kog risene efter anvisning på pakken
  2. Rør ingredienserne til Sriracha dressingen sammen i en lille skål
  3. Pil og hak hvidløg fint
  4. Riv ingefær
  5. Vask eller skræl gulerødder og brug en kartoffelskræller/mandolinjern til at lave gulerodsbånd ('skrælle' gulerodsstrimler) – alternativt: gulerodsstave
  6. Rens svampene og skær dem i skiver
  7. Skær bunden af pak choy, skyl bladene og skær dem i strimler på tværs
  8. Skyl sukkerærter og skær dem igennem på langs
  9. Skyl og snit forårsløg
  10. Kom de snittede forårsløg i en lille skål sammen med 2 spsk risvinseddike og et nip salt, og lad dem hvile
  11. Opvarm en pande med lidt olie til middel varme og rist svampe 3-4 minutter (har du skåret gulerodsstave, rister du dem med 2 minutter)
  12. Tilsæt pak choy og rist yderligere 1 minut
  13. Drys med lidt salt og peber og kom grøntsagerne i en skål
  14. Tilsæt lidt mere olie, skru op til middelhøj varme og rist hvidløg og ingefær et par minutter og tilsæt derefter kødet, som ristes til det er gennemsteg og let brunt
  15. Skru ned for varmen, tilsæt de stegte grøntsager, sukkerærter, gulerodsstrimler samt Sriracha dressingen og vend det sammen. Varm igennem
  16. Anret risene i dybe tallerkener og læg kød og grøntsager over. Hæld eddiken fra løgene og fordel disse over retten og drys med frisk koriander (kan udelades eller erstattes af persille)