Khao Poon er en traditionel nudelsuppe fra Laos. Den kaldes også Lao Laksa (suppe) og den er faktisk populær i hele Asien. Den kan laves med kylling, fisk eller svinekød sammen med urter, grøntsager og krydderier, ofte limeblade, galanga, hvidløg, chili, løg og mynte. Der er mange muligheder og mange variationer afhængig af, hvor i Asien man kigger hen. Versionen her er med kyllingebryst og kokosmælk - den er spicy og super lækker. Og som altid er spicy en individuel størrelse. Vi har nydt suppen i Laos, men det er en ven fra Thailand (Koh Phuket), Khun Som, der har lært mig at lave den. Jeg har tilføjet bladselleri til opskriften, da det, efter min mening, passer virkelig godt
Ingredienser
til 4 personer
- ca 600 g kyllingebryst
- 400 g tynde glasnudler, vermicelli eller risnudler
- 30 g galangarod, kan du ikke finde galanga, bruges ingefær i stedet
- 4 fed hvidløg
- 2-4 tsk rød karrypasta, mængden afhænger af, hvor stærk din karrypasta er samt hvad spicy er for dig, men suppen er spicy
- 2 dåser bambusskud, 200 g drænet vægt
- 1 ds kokosmælk, 400 ml
- 1½ l suppe fra kogningen af kyllingen
- 2 gulerødder
- 4 dl hvid spidskål eller hvidkål
- 2 stængler bladselleri
- 1 spsk frisk koriander
- 5 limeblade
- 2 spsk kokosolie, olivenolie er også fint
Til servering
- lidt frisk koriander
- 2 forårsløg
- 2 limefrugter
- 1 spsk friske mynteblade, hakket groft
Sådan gør du
- Læg kyllingebrystet i en stor gryde og dæk det med vand, minumum 1½ l
- Skær galangaen (alternativt ingefær) i tynde skiver og kom det i gryden sammen med 1 tsk salt. Kog kyllingen ved medium varme i 30 minutter
- Mens kyllingen koger, tilbereder du glasnudlerne/risnudlerne efter anvisning på pakken, lader dem dryppe af i en si og skyller dem med koldt vand, så de ikke klumper. Stil dem til side
- Hak hvidløg
- Skræl og skær gulerødder i tynde skrå stkker (julienneskåret) og stil til side til servering
- Skær forårsløg i tynde skrå stykker på ca 1½ cm og stil til side til servering
- Snit spidskål fint og stil til side til servering
- Skyl og skær bladselleri i tynde skiver
- Når kyllingebrystet er mørt, tages det op af gryden og skæres i små strimler - gem 'suppen'
- Opvarm 2 spsk kokosolie i en gryde og sauter hvidløg 1 minut. Tilsæt den røde karrypasta og sauter 1 minut
- Tilsæt kyllingestrimlerne og rist disse for at fordele karrypastaen på kødet
- Tilsæt kokosmælk og 1½ l af kyllingesuppen og kog for svag varme et par minutter
- Tilsæt bambusskud og bladselleri og lad dem varme med 1 minut
Kom glasnudlerne/risnudlerne i suppeskåle og hæld suppen over. Drys gulerødder, spidskål, koriander, forårsløg og mynte over. Til slut presses frisk limesaft over, og suppen serveres varm og lækker