Bagte, fyldte tomater med ris og quinoa
Store, lækre solmodne, fyldte og bagte tomater er herlig sommermad. Tomaterne får en dejlig koncentreret smag, når de bliver bagt og er virkelig skønne at servere som en hovedret med en fyldig salat og evt brød til. Som frokostret serverer jeg dem med en let grøn salat eller fx en Tabbouleh til, og som hovedret med fx en græsk salat, en kartoffelsalat med avocado og frugt eller fx en Fattuosh til. Der er mange fyldige salater at vælge imellem på siden med salater - blomkålssalater, kartoffelsalater og mange flere
Ingredienser
Til 8 store tomater - afhængigt af størrelsen på tomaterne, beregner
jeg 2 stk/person, når jeg serverer salat og evt brød til
- 8 bøftomater/store tomater
- 300 g hakket oksekød
- 1 dl basmati- eller jasminris
- ½ dl quinoa, gerne sort quinoa
- 1 stort solo hvidløg eller 4-5 almindelige fed hvidløg
- 1 mellemstort rødløg
- 2 spsk tomatkoncentrat/-puré
- 1 spsk hakket frisk basilikum
- 1 spsk hakket frisk mynte
- 5 kviste frisk timian - alternativt 1 tsk tørret timian
- salt og friskkværnet peber
- olivenolie til stegning
Topping
- 1 tsk rasp pr tomat
- evt lidt knuste chilifager
- evt lidt smuldret, frisk mozzarella
Til servering
- frisk, hakket basilikum
- et fad græsk salat eller fx kartoffelsalat med avocado og frugt
- en kugle frisk Burrata ost
Sådan gør du
- Skær toppen (den ende med blomsten) af tomaterne, udhul dem med en teske (gem tomatkødet)
- Hak tomatkødet med en kniv - sørg for at gemme saften
- Kog ris og quinoa sammen efter anvisning på rispakken - de passer sammen mht vandmængde og kogetid
- Pil og hak hvidløg og rødløg samt basilikum og mynte
- Varm olivenolie op i en gryde eller pande med høj kant og rist oksekødet ved høj varme til det tager lidt farve
- Skru lidt ned for varmen og tilsæt løg og hvidløg og steg til kødet er færdigstegt og løgene har taget farve
- Tilsæt basilikum, mynte, timian, det hakkede tomatkød (få alt saften med) og tomatkoncentrat/puré og lad saucen koge igennem et par minutter. Smag til med salt og friskkværnet peber
- Vend ris og quinoa i saucen
- Fyld nu saucen i de udhulede tomater og drys med rasp og evt smuldret mozzarella. Dryp lidt olivenolie over
- Bag tomaterne i ovnen ca 15 minutter, til de er blevet lidt bløde og raspen har taget farve
Server de bagte tomater med en skål græsk salat eller fx kartoffelsalat med avocado og frugt