Bami Goreng - indonesisk nudelret
Bami Goring er en traditionel indonesisk nudelret. Retten består af stegte nudler, kød, masser af grøntsager og æg. Til denne opskrift har jeg valgt tynde strimler af oksesteak, men det kan sagtens erstattes af kylling eller fx tigerrejer. Når jeg får retten serveret i asien, er der altid gulerødder og kål i, og derudover kan alle andre grøntsager bruges. Så du kan lave en herlig og nem ret og få brugt dine grøntsagsrester. Den lækre smag i saucen stammer fra de to vigtige ingredienser – ketjap manis og sambal-oelek. Begge dele er nemme at få fat i i supermarkeder eller asiatiske butikker (Meny har dem)
Ingredienser
Til 4 personer
- 400 g nudler
- 500 g oksekød – steak eller andet kød, der har kort stegetid og som du selv skærer i tynde strimler
- 2 store gulerødder
- ca 1/4 spidskål – kan erstattes af hvidkål eller kinakål
- 4-5 forårsløg
- 100 g sukkerærter *)
- 50 g bønnespirer
- 1 spsk revet ingefær
- 1 lille solohvidløg eller 3 almindelige fed hvidløg
- 1-2 røde chili – vælg efter dine smagsløg, så retten bliver medium spicy
- 3 æg
- olie til stegning
Sauce
- 3 spsk østerssauce
- 4 spsk ketjap manis **)
- 2 tsk sambal-oelek (chilipasta)
- 1 spsk almindelig soyasauce
Til servering
- 1 lille håndfuld ristede kokosflager
- 2 forårsløg i skråt skårede skiver
- evt lidt ristede jordnødder
*) sukkerærter og bønnespirer kan erstattes eller suppleres af minimajs, rød peber, en rest blomkål eller broccoli. Alle slags grøntsager er gode i retten, så brug hvad du har af grøntsagsrester og undgå madspild. Bruger du broccoli, så skær stokken i tynde stave og brug den også. Når jeg bruger sukkerærter og bønnespirer, kommer jeg dem i til sidst, så de blot lige bliver varmet, da jeg vil have dem helt sprøde (jeg havde 4 minimajs, jeg skar i halve på langs og kom i)
**) ketjap manis er en indonesisk soyasauce, der er sødere end almindelig soyasauce. Du kan få den i asiatiske markeder og Meny har den også. Sambal-Oelek fås de samme steder
Sådan gør du
- Tilbered nudlerne efter anvisning på pakken, si vandet fra og skyl dem med koldt vand så de ikke klumper. Stil dem til side
- Rist kokosflagerne på en tør pande (hvis ikke du har købt de ristede)
- Skyl/skræl gulerødder og skær dem i tynde stave
- Snit spidskålen fint
- Skyl sukkerærter og skær dem i halve på langs
- Skyl forårsløg og skær dem i skrå skiver - gem lidt til servering. Skræl og riv ingefær og pil og hak hvidløg fint
- Skær chili i tynde ringe – bruger du kernerne, bliver retten mere spicy
- Skær oksekødet i tynde strimler
- Bland ingredienserne til saucen sammen i en lille skål
- Pisk æggene sammen i en skål
- Varm olien op i en pande med høj kant eller en wok og lynsteg halvdelen af kødet til det har taget farve og tag det op på en tallerken. Lynsteg dernæst den anden halvdel af kødet
- Kom alt kødet i panden sammen med hvidløg, ingefær og chili og rist 1 minut
- Tilsæt gulerod, kål og forårsløg og steg under omrøring 3-4 minutter
- Skru ned til middel varme, skub grøntsager og kød ud til kanten af panden/woken og hæld de piskede æg ned i midten. Lad æggene 'sætte sig' lidt/stivne lidt og bland dem derefter med grøntsager og kød
- Tilsæt sukkerærter og bønnespirer
- Kom de afdryppede nudler i panden og vend det hele godt sammen
- Hæld saucen i retten og varm igennem
Inden servering drysses med de ristede kokosflager, forårsløg og evt jordnødder. Server resten af kokosflagerne samt jordnødder i en skål, så man kan supplere