Banh mi betyder sandwich/brød på vietnamesisk - deraf navnet på retten. Vietnameserne bruger et specielt brød, som minder om den franske baguette men alligevel er anderledes. Faktisk er det vietnamesiske køkken det eneste i asien, hvor brød har en central plads - en indflydelse fra det franske køkken, da Vietnam siden 1880'erne og frem til 1945 var en del af Fransk Indokina. En almindelig baguette, som man køber herhjemme, er en udmærket erstatning for det vietnamesiske brød, ligesom sandwichboller og burgerboller også sagtens kan bruges. De Banh mi, jeg har spist i Vietnam har været med marineret svinekød, men alle slags kød kan bruges eller man kan lave sin Banh mi vegetarisk. Jeg bruger ofte rester fra grillmaden eller andre kødretter, som regel kylling eller okse/kalvekød. Det er en god måde at bruge sine rester på. Man kan også vælge at marinere sit kød specielt til sandwichen, fx i den lækre vietnamesiske citrongræsmarinade, og så stege eller grille det
Citrongræs marinaden er virkelig fantastisk. Jeg bruger den ofte også til grillet kød, der ikke skal laves Bahn mi af. Opskriften fik jeg af en ældre kvinde på et familiehotel i Mui né i den syd-østlige del af Vietnam, hvor vi blev inviteret på middag. Hun brugte den til grisekød - jeg bruger den mest til kylling og oksekød. Marinaden er også super til grillet kød, uanset om det skal i Banh mi - sandwich eller ej
Tip: en dag, der skal grilles, kan man være forudseende og grille ekstra kød, der har været marineret i citrongræsmarinaden - så har man kød til Bahn mi dagen efter
Man kan lave Banh mi med rå grøntsager eller, som vietnameserne gør, med en pickles af gulerødder og kinaradisse. Man kan sagtens bruge sin pickles den samme dag, som man laver den. Men som med så meget andet, der er syltet, bliver den bedre af at stå. Det tager til gengæld ikke lang tid at lave denne pickles, så har man lige en ledig stund, kan den måske bruges til det. Lav evt dobbelt portion, så har du til et par gange. Og pickles'en er super som tilbehør til grill, kødretter generelt eller som snacks. At skære pickles'en i mindre stykker og komme den i salaten er ligeledes ret godt
Der hører en dressing til Banh mi. De fleste opskrifter på Banh Mi har en dressing med mayo, men da jeg overhovedet ikke bryder mig om mayo, har jeg lavet min egen dressing uden
Herunder får du opskriften på citrongræs-marinaden, opskriften på pickles, på en dressing uden mayo samt en opskrift på Bahn mi med rå grøntsager og en Banh mi med pickles
Ingredienser
til 4 personer
Banh mi med rå grøntsager
- 4 sandwich- eller burgerboller. En baguette skåret i stykker på 15-18 cm er også godt
- ca 400 g oksekød, kylling eller grisekød
- 3 gulerødder, skåret i stave eller tynde skrå skiver (julienneskåret)
- ca ½ agurk, skåret i skrå skiver (julienneskåret)
- 2 store håndfulde fintsnittet rød spidskål, hvid spidskål kan sagtens bruges
- 1 håndfuld hakket persille eller koriander
- evt lidt agurkesalat
Banh mi med syltede grøntsager
- 4 sandwich- eller burgerboller. En baguette skåret i stykker på 15-18 cm er også godt
- ca 400 g oksekød, kylling eller grisekød
- 2 store håndfulde fintsnittet rød spidskål, hvid spidskål kan sagtens bruges
- ½ agurk i skiver
- 1 håndfuld hakket persille eller koriander
- pickles af gulerødder og kinaradisse - se nedenfor
- lidt syltede rødløg - kan udelades
Citrongræsmarinade
- 2 stængler citrongræs
- 3 fed hvidløg
- 1 mellemstort rødløg
- 2 spsk kokossukker eller flydende honning
- 1 spsk fiskesauce
- 1 spsk neutralt smagende olie, fx rapsolie. Olivenolie er ok. Sesamolie har for gennemtrængende en smag
- lidt friskkværnet peber
Pickles med gulerødder og kinaradisse *
- 250 g gulerødder
- 250 g kinaradisse *
- 1 tsk salt, fint sal
Lage
- 2 dl hvidvinseddike, hvid sylteeddike kan bruges
- 1 dl vand
- 75 g sukker, hvidt sukker
- 1 spsk salt, fint salt
* kan du ikke lige finde kinaradisse, kan du bruge almindelige radisser og skære dem i skiver på langs og derefter i strimler. Eller du kan bruge glaskål eller zucchini
Dressing
(uden mayonnaise)
- 2 dl græsk yoghurt
- 2 tsk sriracha chili sauce, anden chilisauce kan bruges
- 2 fed presset hvidløg
- 3 tsk revet frisk ingefær
- saften af 1 limefrugt
- 1 spsk soyasauce
- friskkværnet sort peber
- evt 1 tsk tabascosauce, hvis du vil have lidt mere 'bid' i dressingen
- 1 spsk hakket, frisk koriander - kan udelades eller erstattes af persille
Sådan gør du
Pickles
- Skræl gulerødder og kinaradisse og skær dem i tynde stave. Jeg laver dem ca ½ cm i tykkelsen og 5-6 cm i længden
- Læg grøntsagerne på en tallerken og drys med 1 tsk salt. Lad grøntsagerne hvile 5-10 minutter
- Imens grøntsagerne trækker i salt, laver du lagen ved at blande alle ingredienserne til lagen, koge den op og lade den simre et par minutter til sukker og salt er smeltet
- Kom grøntsagerne i en si, skyl dem med koldt vand og lad dem dryppe godt af. Tør evt resten af vandet af med et viskestykke
- Kom grøntsagerne i et rengjort, skoldet sylteglas og hæld lagen over. Sæt låg på og opbevar din pickles køligt. Sørg for at alle grøntsagerne er dækket med lagen
Citrongræsmarinade til kødet
- Skær den tørre bund af citrongræsstænglerne, skær dem i 3-4 stykker og bank dem med bagenden af en kniv til de bliver løse. Hak derefter citrongræsset i grove stykker med en kniv
- Pil og hak hvidløg og rødløg med en kniv
- Kom alle ingredienserne til marinaden i en blender eller stavblender og blend til en lidt grov marinade
Dressing til bollerne
- Rør alle ingredienserne til dressingen sammen og smag til med friskkværnet, sort peber
Banh mi med rå grøntsager
- Skær kødet i tynde skiver og læg det i citrongræsmarinaden. Jo længere tid, det ligger, jo mere smag får det. Eller brug en rest stegt eller grillet kød
- Varm dine boller/baguette op i ovn eller på brødrister og skær dem igennem
- Smør derefter bollerne/baguettestykkerne med dressingen på begge stykker (top og bund)
- Læg gulerod, agurk og spidskål over, derefter kødet og slut af med persille/koriander og bollens/baguettens 'låg'
Tip: hvis du har lidt agurkesalat, er det super lækkert med lidt syrligt ovenpå kødet
Banh mi med syltede grøntsager
- Skær kødet i tynde skiver og læg det i marinaden. Jo længere, det ligger, jo mere smag får det. Eller brug en rest stegt eller grillet kød
- Varm dine boller/baguette op i ovn eller på brødrister og skær dem igennem
- Smør derefter bollerne/baguettestykkerne med dressingen på begge stykker (top og bund)
- Læg den snittede spidskål over. Herpå lægges pickles, derover kødet og evt syltede rødløg, og der sluttes af med persille/koriander og bollens/baguettens 'låg'