Lok Lak er en oksekødsret, der er meget populær i Cambodia. Der er ikke særlig mange ingredienser i retten. Til gengæld er marinaden og saucen vigtig og særdeles velsmagende. Retten spises med ris, salat, tomater og agurk. Og man dypper kødet i Lok Lak saucen. For at få flere grøntsager, har jeg, i min version af retten, ikke været helt tro mod den oprindelige version, da jeg har tilføjet sukkerærter og snackpeber. Til retten bruges cambodiansk Kampot peber, men det er svært at finde i Danmark, så derfor har jeg prøvet mig frem til, at de små grønne Madagascarpeber, man kan få på dåse, er en udmærket erstatning. retten er uden chili men alligevel spicy pga Madagascarpeberkornene
Ingredienser
til 4 personer
- 700-800 g okse- eller kalvesteaks
- 4 forårsløg
- 2 spsk kokosolie, anden olie kan bruges
- 50 g sukkerærter
- 1 snackpeber eller rød peber
Til marinaden
- 3 spsk tomatkoncentrat
- 4 spsk vand
- 4 spsk soyasauce
- 2 spsk fiskesauce
- 4 fed presset hvidløg
- 2 spsk kokossukker, rørsukker eller andet sukker kan sagtens bruges
- 3 spsk olivenolie eller anden olie
- 3 tsk paprika, gerne stærk paprika
- 1 tsk Madagascar peber (små grønne peberkorn på dåse- se billede nedenfor).
Til Lok Lak saucen
- Friskpresset saft af 3 - 4 limefrugt (det er ret forskelligt, hvor meget saft, der er i limefrugt)
- 3 spsk vand
- 1 spsk fiskesauce
- 2 spsk olivenolie eller anden olie
- 2½ spsk soyasauce
- ½ tsk Madagascar peberkorn (se under marinaden)
- 3 fed hakket hvidløg
- 2 tsk kokossukker, rørsukker eller andet sukker kan sagtens bruges
Til servering
- Nogle blade grøn salat, blandet salat eller babyspinat
- 2 tomater, mellemstore
- ca ½ agurk
- 4 dl kogte ris
Sådan gør du
- Bland alle ingredienserne til marinaden i en skål, hvor kødet også kan være
- Skær kødet i tynde strimler og vend det i marinaden. Lad det hvile 1 time i køleskabet
- Bland alle ingredienserne til Lok Lak saucen grundigt sammen i en skål
- Skyl og skær forårsløg i skrå stykker på 2 - 3 cm
- Skyl sukkerærter og skær dem i 2-3 strimler på langs
- Skyl snackpeber og skær den i små firkanter
- Skyl salaten og lad den dryppe godt af, slyng eller tør den evt
- Skyl og skær tomater og agurk i skiver. Skær evt agurken i skrå skiver. Stil til side til servering
- Kog risen efter anvisning på pakken
- Varm 2 spsk kokosolie op i en wok eller pande og rist forårsløgene ved middelvarme et par minutter
- Tilsæt kødet sammen med marinaden og steg det mørt
- Tilsæt sukkerærter og snackpeber og steg 1 minut. Sluk for varmen
Servering
Midt på hver af 4 middagstallerkener lægges ris med salat eller babyspinat udenom. Fordel kødet ovenpå salaten og anret nogle skiver tomat og agurk
Server en lille skål med Lok Lak sauce til hver tallerken til at dyppe kødstykkerne i efterhånden som de spises