Citron cheesecake i glas

Til denne dessert valgte jeg at lave min cheesecake med en lækker, blød oste-citroncreme og lemoncurd. Cheesecaken er super nem at lave og fungerer fantastisk serveret lidt trifli-agtigt i portionsglas med lidt knust kiks på toppen. En lille men herlig dessert som afslutning på et lækkert måltid. Jeg har brugt en færdiglavet lemoncurd, men har du lyst, kan du sagtens lave din lemoncurd selv (se opskriften nedenfor)


Ingredienser

8 små glas a 1½ dl

Kiksebund

  • 10 bastognekiks – de 2 af kiksene er til topping
  • 50 g smeltet smør

Oste-citroncreme

  • 200 g mascarpone, alternativt: en neutral flødeost
  • 2½ dl piskefløde
  • revet skal + ½ dl saft af en citron
  • 50 g flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker

Topping

  • 1 glas lemoncurd *)
  • lidt knust bastognekiks

*) Jeg bruger færdiglavet lemoncurd, men man kan sagtens lave sin lemoncurd selv (se nedenfor)

Hjemmelavet lemoncurd

  • 100 g koldt smør
  • ½ tsk revet citronskal + 1 dl friskpresset citronsaft – ubehandlet/økologisk citron
  • 1 æg
  • 125 g sukker

Sådan gør du

Kiksebund

  1. Kom kiksene i en frysepose og knus dem med en kagerulle eller en flaske til en grov kiksemel
  2. Smelt smørret, fjern det fra varmen, rør kiksemelet i, og fordel det i bunden af glassene. Du skal ikke mase det sammen, men lade det ligge i et 'lidt løst' lag

Oste-citroncreme

  1. Kom mascarpone, piskefløde, flormelis, vaniljesukker, citronsaft og -skal i en skål og pisk det til en tyk, blød og luftig creme
  2. Hæld oste-citroncremen i en sprøjtepose eller en frysepose, hvor du klipper et hjørne af, og sprøjt den ovenpå kiksene – hvis du synes, kan du glatte det lidt ud med en ske
  3. Hæld et par spsk lemoncurd i hvert glas – du kan også komme lemoncurd i en sprøjtepose/frysepose og sprøjte det ovenpå oste-citroncremen
  4. Top glassene med lidt knust bastognekiks

Hjemmelavet lemoncurd

  1. Skær det kolde smør i små tern
  2. Pisk citronsaft, citronskal, æg og sukker sammen i en gryde og varm det langsomt op ved lav varme mens du rører i det
  3. Pisk smørternene lidt efter lidt under konstant piskning til det tykner – det må endelig ikke koge
  4. Hæld cremen gennem en si, så citronskal bliver siet fra. Kom curden i et glas eller en skål, som sættes i køleskabet, til det er helt koldt