Jeg er vild med foccacia. Det er virkelig nemt at lave, og det er herligt tilbehør til mange retter. Til grill, til salater, til supper og som tilbehør på et tapasbord. Jeg laver altid den koldhævede version, hvor jeg ikke skal ælte men blot røre dejen. Og så står det og hæver og passer sig selv i køleskabet, indtil det skal bages. Traditionelt pyntes foccaciabrød med rosmarin og flagesalt, men man kan bruge den topping, man har lyst til. Jeg har her brugt tomater, oliven, rosmarin og salt, hvilket jeg synes er en herlig kombination
Ingredienser
- 3 dl koldt vand
- 5 g gær
- 125 g durummel
- 250 g hvedemel
- 1 spsk olivenolie
- ½ spsk flydende honning, kan erstattes af sukker
- 1 tsk salt
Topping
- ½ dl olivenolie
- halve cherrytomater
- halverede oliven
- nogle kviste frisk rosmarin
- flagesalt
Sådan gør du
- Kom vand, gær, sukker og mel i en skål og rør dejen grundigt igennem. Du kan bruge en røremaskine, hvis du har det og ellers en grydeske
- Når dejen er rørt godt sammen, tilsættes olivenolie og salt. Dejen skal ikke æltes men røres grundigt
- Dæk dejen til og stil den på køl natten over. Den må gerne stå i 24 timer
- Inden bagning stilles dejen på køkkenbordet ca ½ time, så den får stuetemperatur
- Tænd ovnen på 225 grader (varmluft)
- Beklæd en bradepande eller et ovnfast fad (mit fad er 35 x 20 cm) med bagepapir og skrab dejen derned. Tryk med fingrene nogle fordybninger i dejen
- Hæld olivenolie over dejen og pres de halve tomater og oliven ned i dejen i et eller andet mønster
- Læg rosmarinkviste på og drys med flagesalt
- Bag brødet 20-30 minutter, afhængig af hvor tyk dit brød er (det afhænger af, hvilken form/fad, du bruger). Tjek brødet med en kødpind efter 20 minutter. I det fad jeg brugte, bagte brødet 25 minutter