Denne tærte er inspireret af den franske galette, som er en form for madpandekage, der oprindeligt er lavet med boghvedemel. Galetten adskiller sig fra en almindelig tærte ved, at den ikke laves i form, men i stedet foldes siderne ind over det fyld, man har valgt. En anden forskel mellem galetten og tærten er, at der ikke hældes æggemasse over galetten.
Jeg havde en rulle tærtedej i køleskabet og ville gøre middagen hurtig og nem. Så i stedet for at lave 'pandekagedejen', brugte jeg tærtedejen. Jeg kunne selvfølgelig have lavet tærtedejen selv og brugt boghvedemel, men så var jeg jo ikke sluppet så nemt om ved det - og det var jo det, der var meningen. Så i virkeligheden blev det en tærte uden form - men den var helt fantastisk. Og så havde jeg lige fundet en masse lækre vilde asparges, så de kom i galetten. Det er selvfølgelig ikke alle, der lige har den mulighed, men så kan asparges jo heldigvis købes, eller man kan fylde sin galette med det fyld, man lige har lyst til. Grøntsager, kylling, bacon, parma- eller serranoskinke.... Da det er rimelig hurtigt at lave en galette, hvis man bruger færdiglavet tærtedej, er den også virkelig god og nem som en frokostret
Ingredienser
til 2 personer
- en rulle færdiglavet tærtedej
- 1 bundt grønne asparges
- 125 g frisk mozzarella
- 1 håndfuld friske krydderurter, fx basilikum, mynte, timian, oregano, merian, purløg, dild
- 1 tsk knust, tørret chili
- salt og friskkværnet sort peber
- 1 æg, kan erstattes af olivenolie
- olivenolie til pensling
- 1-2 stilke cherrytomater
Sådan gør du
- Knæk aspargesene så den hårde og trævlede bund kommer fra
- I en gryde varmes lidt vand op så det koger, læg aspargesene i og kog dem et par minutter eller læg dem i et fad, der kan tåle microovn, kom lidt vand i, dæk dem med film og giv dem 1-1½ minut ved 700-800 watt
- Varm ovnen op til 200 grader (varmluft)
- Læg aspargesene op på et stykke køkkenrulle eller et viskestykke, så de bliver tørre
- Hak krydderurterne med en kniv
- Læg den færdiglavede tærtedej på en bageplade, prik den med en gaffel og pensl den med lidt olivenolie. Gør plads på bagepladen til nogle stilke cherrytomater
- Drys de hakkede krydderurter og den knuste chili jævnt fordelt på tærtedejen
- Smuldr den friske mozzarella hen over
- Læg aspargesene ovenpå krydderurter og ost og drys med lidt salt og friskkværnet sort peber
- Fold dejkanterne lidt ind over fyldet og pensl med sammenpisket æg eller olivenolie
- Læg tomaterne ved siden af galetten og pensel disse med lidt olivenolie *
- Bag galetten til dejen er blevet fast i bunden og gylden på kanterne og osten er smeltet og lysebrun - det tager ca 20 minutter. Hold øje med tomaterne - de skal ud, når de begynder at 'sprænge'
- Inden serveringen lægges tomaterne på galetten og der drysses med lidt urter
Jeg pyntede med lidt spiselige appelsin tagetes og serverede en salat til
* Man kan også lægge tomaterne på galetten, men så risikerer man, at de væder og gør galettens bund lidt 'svampet'