Ghormeh Sabzi - mellemøstlig gryderet med oksekød

     Ghormeh Sabzi er en klassisk persisk gryderet. Den kan laves med oksekød eller lammekød, som simrer med bønner og masser af urter. Retten er nem at lave. Du skal blot have et par timer til at lade retten simre, hvis du bruger kød, der kræver dette. Nogle gange, når jeg har lyst til retten og ikke har så lang tid, laver jeg den på oksesteaks, der ikke kræver så lang kogetid. Alligevel bliver retten mør, lækker og dejlig aromatisk med alle urterne. Jeg laver min Ghormeh Sabzi med friske urter, men det er muligt at købe urterne tørrede som en urteblanding


Ingredienser

Til 4 personer
  • 1 bundt persille
  • 1 bundt frisk koriander
  • 2 porrer
  • 250 g frisk spinat
  • ca 600 g oksekød, fx tykkam *)
  • 2 mellemstore løg
  • 1 solo hvidløg eller 3 fed hvidløg
  • 1 spsk stødt gurkemeje
  • 1 spsk bukkehornsfrø
  • 1 tsk tørret knust chili
  • 4 spsk citronsaft
  • 1 dåse kidneybønner - du kan også vælge at bruge tørrede bønner, men så skal du huske, at de skal sættes i blød natten over
  • 5 dl bouillon, fx okse- eller grøntsagsbouillon
  • 4 cocktailtomater
  • olivenolie til stegning

Til servering

  • 4 dl ris
  • rosiner
  • safrantråde , alternativt lidt stødt gurkemeje
  • lidt persille

 *) Oksetykkam skal koge et par timer for at blive lækkert mørt. Hvis jeg ikke har så lang tid, men har lyst til at lave retten, bruger jeg oksesteaks, som jeg skærer i tern. Det nedsætter kogetiden betragteligt


Sådan gør du

  1. Hæld bønnerne op i en si, så væden løber fra
  2. Skyl persille, koriander og spinat, tør det og hak det derefter fint
  3. Rens porrer og skær dem i tynde skiver
  4. Pil og hak løg og hvidløg
  5. Skær tomaterne i kvarte
  6. Skær kødet i tern
  7. Varm en gryde op med olivenolie og sauter løg og hvidløg nogle minutter ved medium varme, så de bliver gyldne
  8. Tilsæt porrer og sauter ca 1 minut
  9. Tilsæt persille, koriander og spinat og sauter et par minutter
  10. Tilsæt kødet og brun det på alle sider
  11. Tilsæt derefter bukkehornsfrø, gurkemeje og knust chili og rør det godt sammen med kødet
  12. Tilsæt citronsaft og bouillon og lad retten simre under låg til kødet er mørt. Bruger du tørrede bønner, tilsætter du ligeledes dem. Bruger du bønner fra dåse, venter du med at tilsætte dem, til kødet er mørt og vender dem i retten
  13. Mens retten simrer, koger du ris efter anvisning på pakken **)  Kig til din Ghormeh Sabzi en gang imellem, og tilsæt lidt vand, hvis den koger tør
  14. Når din Ghormeh Sabzi er klar, vender du forsigtigt de kvarte tomater i

Server retten med kogte ris drysset med safrantråde **). Drys hakket persille og rosiner over retten. Server evt en skål rosiner til  

**) Hvis ikke du har safrantråde til pynt på risene, kan du drysse lidt stødt gurkemeje over inden servering. Alternativt kan du tilsætte 1 tsk stødt gurkemeje til risene, når du koger dem. Så får du gule ris