Glasnudler med skyører og laks

    Glasnudler med skyører og laks er en, næsten, autentisk vietnamesisk ret. Oprindeligt er retten med krabbekød, men det kan være svært at finde lækkert frisk krabbekød, og krabbekødet fra dåse er ikke velegnet, da det er meget findelt. Kan man finde krabbekød i passende stykker er det perfekt.

    Retten er virkelig smagfuld med den ovnstegte laks, de bløde glasnudler, de sprøde grøntsager og den friske limedressing


Ingredienser

til 2 personer 

  • 150 g tynde glasnudler
  • 10 g skyører (judasører), tørrede kinesiske svampe
  • 30 g shitakesvampe, tørrede eller friske
  • 250 g laksesteaks
  • 50 g bønnespirer
  • 2 gulerødder
  • 1 rødløg
  • 20 g sukkerærter
  • 2 forårsløg
  • 1 spsk fiskesauce, hvis ikke du kan lide fiskesauce, så brug soyasauce i stedet
  • friskkværnet sort peber
  • olivenolie til stegning

Til saucen

  • ½ spsk presset hvidløg
  • 4 spsk limesaft
  • 2 spsk soyasauce
  • ½ tsk fiskesauce, kan erstattes med et nip salt, hvis ikke du kan lide fiskesauce
  • ½ tsk tørret chili
  • 1 spsk vand
  • 1 tsk kokossukker, rørsukker kan bruges
  • 1 spsk hakket koriander, blade og stængler

1 spsk granatæblekerner til pynt - disse kan sagtens undværes, men det ser festligt ud

Sådan gør du

  1. Læg laksesteaksene i et fad, hæld friskpresset citron over og drys med salt og friskkværnet sort peber. Sæt laksen i en kold ovn, som tændes på 180 grader (varmluft), og giv laksen 20 minutter
  2. Læg de tørrede skyører (judasører) og shitakesvampe (hvis du bruger tørrede) i blød efter anvisning på pakken
  3. Skræl guleroden og skær den i tynde skrå skiver (julienneskåret)
  4. Pil og hak rødløget
  5. Skyl forårsløg og skær i skrå skiver på 2-3 cm
  6. Skyl bønnespirer og lad dem dryppe af i en si, hvis ikke de er klar til brug
  7. Skyl og skær sukkerærter i 3-4 strimler på langs
  8. Bland alle ingredienserne til dressingen sammen
  9. Når svampene er klar, skæres de i mindre stykker - de tørrede shitakesvampe skæres fri af stokken i 3-4 stykker (stokken en for hård til, at den er lækker at spise) - friske shitakesvampe skæres i kvarter incl stokken. Skyører skæres i strimler
  10. Når laksen er klar, skærs den i firkantede stykker på ca 1½ x 1½ cm eller den størrelse, du ønsker
  11. Tilbered glasnudlerne efter anvisning på pakken
  12. Opvarm en sauterpande, wok eller pande med ½ spsk olivenolie, tilsæt det hakkede rødløg og sauter 1 minut til løget bliver blankt
  13. Kom ½ spsk olivenolie mere på panden og tilsæt shitakesvampene og steg 1 minut
  14. Tilsæt skyører, gulerod og 1 spsk fiskesauce/soyasauce og steg under omrøring i 2 minutter
  15. Tilsæt bønnespirer og sukkerærter
  16. Tilsæt laks og forårsløg og varm igennem, forsigtigt så laksen ikke bliver 'plukfisk'

Server på tallerkner eller i skåle ovenpå nudlerne og drysset med friskkværnet sort peber og limedressingen hældt over. Pynt til sidst med granatæblekerner (ikke nødvendigt men farvestrålende)