Havtornmarmelade med abrikos

Jeg er vild med havtorn, så denne marmelade er en af mine yndlings marmelader. Jeg udstyrer mig med en kurv, en saks og nogle handsker (havtorn har torne) og går ud i naturen og plukker havtorn. I marmeladen blender jeg havtorn med abrikos, da abrikosernes sødme harmonerer perfekt med havtornenes syrlighed. Har du ikke et sted i nærheden, hvor du kan plukke havtorn, kan du købe en pose frosne og lave marmeladen af disse. Man kalder også havtorn for nordens citroner, da de indeholder mere c-vitamin/100 g end appelsiner. Desuden indeholder de både a- og b-vitaminer, så det er sunde bær, som er smukke i farven og smager himmelsk


Ingredienser

3 små glas

  • 200 g havtorn (kun bærrene)
  • 250 g abrikos
  • 200 g syltesukkersukker, for en tyndere marmelade bruges almindelig sukker
  • 1 tsk vaniljesukker eller vaniljepasta
  • 1 citron, saften heraf



Sådan gør du

  1. Fjern havtornbær fra stilkene *)
  2. Skyl abrikoserne og skær dem i mindre stykker
  3. Kom havtorn, abrikoser, vanilje og citronsaft i en gryde, bring det i kog, og lad det derefter simre, uden låg, ca 10 minutter. Blend derefter marmeladen med en stavblender direkte i gryden (eller brug en almindelig blender) for en jævn konsistens **)
  4. Kog igen marmeladen op, tilsæt sukker og lad den simre et par minutter. Marmeladen bliver tykkere, når den køler af. Du kan tjekke konsistensen ved at tage lidt marmeladen op på en ske og lade den køle af
  5. Når marmeladen har den konsistens, du ønsker, hælder du den på rengjorte og evt Atamonskyllede glas ***) som lukkes med det samme

*) det kan være svært at fjerne havtorn fra stilkene, uden at bærrene bliver maste, men de skal jo koges alligevel. Jeg plejer at klippe grene og så mange blade/smågrene af som muligt og derefter fryse havtornene. Så er det nemt at få bærrene af, mens de er frosne, fx med en gaffel

**) du kan også vælge ikke at blende marmeladen, så den får struktur i stedet for at blive ensartet. Gør du det, skal marmeladen koge ca 5 minutter længere

***) du kan skylle glassene i Atamon eller du kan skylle dem i en smule alkohol, fx vodka, snaps eller gin