Hindbærcheesecake med saltkaramel

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er vild med cheesecake. Til denne cheesecake har jeg lavet en hindbærostecreme, som jeg har toppet med saltkaramel. En super kombination af det søde og det salte, hvor salten faktisk fremhæver sødmen. Cheesecaken er super nem at lave, og den kan sagtens laves dagen i forvejen og stå på køl, til den skal nydes. Cheesecake er, efter min mening, en fantastisk dessert, både til hverdag og til festlige lejligheder.

Saltkaramellen er faktisk ret nem at lave. Det tager blot 10 minutter.  Men du skal holde øje med, at karamellen ikke bliver for mørk, for det giver en brændt smag, og det er ikke rart. Sker dette, er det om igen. Du kan sagtens lave en stor portion saltkaramel, hvis du har lyst. Den kan sagtens holde sig i køleskabet et stykke tid, eller den kan fryses. Og den er anvendelig til mange ting: fx til is, kager, yoghurt, på brød. Du kan også lave karamellen uden salt, hvis du har lyst til det. Husk blot at tage karamellen ud af køleskabet en times tid, inden du skal bruge den, for ellers er den ret stiv

TipJeg kommer altid min ostecreme i en sprøjtepose eller en frysepose, når den er klar. og så lader jeg den køle af heri. Så kan jeg sprøjte den i glassene. Det samme gør jeg med saltkaramellen


Ingredienser

Til 6 personer i glas

Bund

  • 150 g digestivekiks
  • 50 g smør

Ostecreme med hindbær

  • 150 g hindbær, friske eller optøede fra frost
  • 4 spsk sukker
  • 250 g mascarpone eller neutral flødeost, fx Philadelphia (ikke light)
  • 60 g flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2½ dl piskefløde

Saltkaramel

  • 180 g sukker
  • 40 g smør
  • 1½ dl piskefløde
  • ½ tsk flagesalt

Sådan gør du

Bund

  1. Kom kiksene i en frysepose og knus dem med en kagerulle eller en grydeske. Du kan også komme dem i en foodprocessor i stedet
  2. Varm smørret op i en gryde, vend de knuste kiks heri og fordel dem derefter i glassene. Stil glassene på køl, mens du tilbereder ostecremen

Ostecreme med hindbær

  1. Varm hindbær og sukker op i en lille gryde, og lad det simre ca 5 minutter. Bruger du frosne bær, drysser du sukkeret over og lader bærrene stå, til de har trukket lidt saft, inden du koger dem
  2. Si det og stil derefter siruppen på køl, så den bliver helt koldt, inden den bruges i ostecremen
  3. Pisk mascarpone og flormelis sammen med en elpisker
  4. Kom 1 dl af den afkølede hindbærsirup i ostecremen og pisk det godt, 3-4 minutter, så det bliver en ensartet, tyk masse
  5. Hæld piskefløden i lidt ad gangen og pisk til ostecremen bliver tyk og får en cremet konsistens
  6. Stil ostecremen på køl mens du laver saltkaramellen

Saltkaramel

  1. Smelt sukkeret i en gryde (ikke for tykt lag) ved middel-høj varme uden at røre i det. Sukkeret vil begynde at smelte i kanten og så tage farve. Det går rimeligt hurtigt, så hold øje med det – det må ikke blive for mørkt, kun gyldent
  2. Når sukkeret er gyldent, skruer du ned til lav varme, tilsætter smørret og rører det godt sammen med det smeltede sukker
  3. Sæt gryden tilbage på middel varme og hæld fløden i lidt ad gangen under omrøring. Når al fløden er hældt i, lader du karamellen simre 2-3 minutter (jo længere den simrer, jo mere stiv bliver den, når den køler af)
  4. Tilsæt til sidst flagesalt. Hæld saltkaramellen gennem en si, så du får eventuelle sukkerklumper siet fra og lad saltkaramellen køle af

Samling af hindbærcheesecake

  1. Fordel hindbærostecremen i glassene på kiksebundene og hæld et lag saltkaramel over
  2. Pynt evt med friske hindbær eller små dryp af det hindbærfrugtkød, der blev til rest efter kogning af hindbærsiruppen. Du kan også pynte med chokolade, men pas på at det ikke bliver for sødt, da saltkaramellen er sød