Koreansk Bulgogi - marineret oksekød med friske grøntsager
Bulgogi er en meget populær koreansk ret. Den består af meget tynde skiver oksekød (eller svinekød), der er marinaret i en lækker Bulgogi sauce og som bliver serveret med forskellige friske grøntsager, chilisauce, evt kimchi (fermenterede grøntsager) og ris. Alle slags friske grøntsager kan serveres til kødet, men ofte får man gulerodsstave, agurkestave og salat til. I stedet for at servere chilisauce til - eller sammen med chilisaucen - kan man lave ekstra Bulgogi sauce og servere det til. Det er super hyggeligt at sidde og spise retten, også sammen med gæster. Man tager lidt af hvert og laver på den måde selv sin ret
Ingredienser
Til 2 personer
- 300 g oksesteak eller andet oksekød med kort stegetid
- 1 mellemstort løg, gerne rødløg
- olie til stegning
Bulgogi sauce
- 3 spsk soyasauce
- 2 spsk merin, japansk madvin - alternativt kan bruges en tør sherry
- 1 spsk sukker
- 1 spsk sirup eller flydende honning
- 1 spsk æblejuice
- 1 spsk ristet sesamolie
- 1 spsk ristede sesamfrø, de lyse
- 4 fed hvidløg, presset
- 2 forårsløg, skåret i tynde skiver (både det hvide og det grønne)
- 1 tsk sambal-Oelek eller anden chilipasta
Topping
- 2 snittede forårsløg
- 1 spsk ristede sesamfrø - ristet på tør pande
Sådan gør du
- Rør ingredienserne til Bulgogi saucen sammen i en skål, hvor der er plads til kødet
- Skær kødet i så tynde skiver, du kan med en skarp kniv og vend det rundt i saucen. Stil det på køl i mindst ½ time, men gerne så længe som muligt
- Pil og skær løget i tynde strimler
- Varm olien op i en pande eller wok og steg kød incl den sauce, det har ligget i, til det meste af væden er stegt væk, og kødet er mørt. Når kødet har stegt 1 minut, tilsættes løg
- Drys kødet med snittede forårsløg og ristede sesamfrø og server med friske grøntsager *), chilisauce **), kimchi ***) og kogte ris
*) alle slags grøntsager kan bruges. Ofte bruges gulerodsstave, agurkestave og salat, men blomkålsbuketter, broccolibuketter, strimlet peberfrugt, tomater og friske asparges er også super gode
**)brug en chilisauce med den styrke, du har lyst til. Du kan også lave ekstra Bulgogi sauce og servere til kødet
***) kimchi er fermenterede grøntsager. Man kan købe dem færdiglavet eller lave dem selv. Alternativt bruger jeg syltede agurker/agurkesalat og syltet ingefær, for at få 'det sure aspekt' med