Denne risret er en typisk ret i det koreanske køkken, og jeg har ladet mig fortælle, at den har været det gennem århundreder. På koreansk hedder den 'Bibimbap', og den består af ris samt kød og grøntsager i lækker marinade. Der findes mange variationer af retten, da man ofte laver den af det, man har i køleskabet samtidig med, at man gør retten farvestrålende ved at bruge grøntsager i forskellige farver. Jeg har brugt kylling, men man kan bruge alle former for kød, eller man kan lave retten som ren grøntsagsret. I retten bruges Gochujang paste, som er en chilipasta, men har man ikke lige den, kan en anden chilipasta eller chilisauce sagtens bruges
Ingredienser
til 2 personer
- 2 stk kyllingebryst, ca 400 g
- 2 gulerødder
- 50 g sukkerærter
- 75 g shitakesvampe, brune champignon kan bruges
- 50 g bønnespirer
- 15 g nori tang, hvis ikke jeg lige har nori tang i strimler, bruger jeg et stykke sushitang og klipper det i strimler på 1-1½ cm i bredden og ca 10 cm lange
- 100 g bok choy, pak choy eller hjertesalat kan bruges
- ½ rød peberfrugt
- ½ gul eller orange peberfrugt
- 1-2 spsk chilipasta eller chilisauce (den helt korrekte chilipasta til retten er 'Gochujang paste', men har man ikke lige den, kan en anden chilipasta eller chilisauce sagtens bruges - jeg brugte 'Sriracha, super hot chilisauce, som bla kan købes i Netto)
- 1 tsk sesamolie
- 1-2 spsk sesamolie til stegning
Marinade
- 1 spsk sesamolie
- 1 spsk soyasauce
- 1 spsk merin eller madsake, hvidvin kan bruges
- 1 spsk kokossukker, rørsukker kan bruges
- ½ spsk friskkværnet sort peber
- 1 tsk presset hvidløg
- 1 spsk revet ingefær
Til
servering
- 2 dl ris
- 1 spejlæg pr person
- sesamfrø til at drysse over, evt både lyse og sorte, hvis du har det
Sådan gør du
- Hvis du bruger tørrede shitakesvampe, lægges disse i blød efter anvisning på pakken
- Bland ingredienserne til marinaden
- Skær kyllingebryst i tynde strimler og vend dem rundt i marinaden. Stil det til side mens du forbereder resten
- Kog ris efter anvisning på pakken
- Skræl gulerødder og skær dem i strimler
- Skyl peberfrugt og skær i strimler
- Skyl sukkerærter og del dem igennem på langs
- Skær bunden af bok choy og tag bladene fra hinanden og skyl dem
- Skær shitakesvampene i kvarte. Bruger du tørrede shitakesvampe, skærer du udenom stokken, da den er for hård og ikke lækker at spise. Bruger du friske shitakesvampe, kan stokken sagtens spises
- Bland 1 tsk sesamolie i chilipastaen
- Opvarm en wok, sauterpande eller anden pande og rist kyllingestrimlerne til de er møre. Rist kyllingestrimlerne lidt ad gangen, så du undgår, at de koger i stedet for at stege. Sæt dem til side
- Tilsæt 1-2 spsk sesamolie i wok eller pande og steg gulerødder og bok choy 1 minut. Tilsæt svampene og steg yderligere 1 minut. Tilsæt resten af grøntsagerne og steg 1 minut mere - grøntsagerne skal være sprøde og lækre. Til sidst tilsættes tang
- Tilsæt nu kyllingestrimlerne samt chilipastaen, der er blandet med sesamolie
- Hold retten varm mens du steger spejlæg
- Anret i portionsskåle med ris i bundet, kød og grøntsager over og et spejlæg på toppen og drys med sesamfrø
- Server evt ekstra chilipasta i en lille skål ved siden af