Koreansk risret

    Denne risret er en typisk ret i det koreanske køkken, og jeg har ladet mig fortælle, at den har været det gennem århundreder. På koreansk hedder den 'Bibimbap', og den består af ris samt kød og grøntsager i lækker marinade. Der findes mange variationer af retten, da man ofte laver den af det, man har i køleskabet samtidig med, at man gør retten farvestrålende ved at bruge grøntsager i forskellige farver. Jeg har brugt kylling, men man kan bruge alle former for kød, eller man kan lave retten som ren grøntsagsret. I retten bruges Gochujang paste, som er en chilipasta, men har man ikke lige den, kan en anden chilipasta eller chilisauce sagtens bruges


Ingredienser

til 2 personer 

  • 2 stk kyllingebryst, ca 400 g
  • 2 gulerødder 
  • 50 g sukkerærter
  • 75 g shitakesvampe, brune champignon kan bruges
  • 50 g bønnespirer
  • 15 g nori tang, hvis ikke jeg lige har nori tang i strimler, bruger jeg et stykke sushitang og klipper det i strimler på 1-1½ cm i bredden og ca 10 cm lange
  • 100 g bok choy, pak choy eller hjertesalat kan bruges
  • ½ rød peberfrugt
  • ½ gul eller orange peberfrugt
  • 1-2 spsk chilipasta eller chilisauce (den helt korrekte chilipasta til retten er 'Gochujang paste', men har man ikke lige den, kan en anden chilipasta eller chilisauce sagtens bruges - jeg brugte 'Sriracha, super hot chilisauce, som bla kan købes i Netto)
  • 1 tsk sesamolie
  • 1-2 spsk sesamolie til stegning

Marinade

  • 1 spsk sesamolie
  • 1 spsk soyasauce
  • 1 spsk merin eller madsake, hvidvin kan bruges
  • 1 spsk kokossukker, rørsukker kan bruges
  • ½ spsk friskkværnet sort peber
  • 1 tsk presset hvidløg
  • 1 spsk revet ingefær


Til servering

  • 2 dl ris
  • 1 spejlæg pr person
  • sesamfrø til at drysse over, evt både lyse og sorte, hvis du har det


Sådan gør du

  1. Hvis du bruger tørrede shitakesvampe, lægges disse i blød efter anvisning på pakken
  2. Bland ingredienserne til marinaden
  3. Skær kyllingebryst i tynde strimler og vend dem rundt i marinaden. Stil det til side mens du forbereder resten
  4. Kog ris efter anvisning på pakken
  5. Skræl gulerødder og skær dem i strimler
  6. Skyl peberfrugt og skær i strimler
  7. Skyl sukkerærter og del dem igennem på langs
  8. Skær bunden af bok choy og tag bladene fra hinanden og skyl dem
  9. Skær shitakesvampene i kvarte. Bruger du tørrede shitakesvampe, skærer du udenom stokken, da den er for hård og ikke lækker at spise. Bruger du friske shitakesvampe, kan stokken sagtens spises
  10. Bland 1 tsk sesamolie i chilipastaen
  11. Opvarm en wok, sauterpande eller anden pande og rist kyllingestrimlerne til de er møre. Rist kyllingestrimlerne lidt ad gangen, så du undgår, at de koger i stedet for at stege. Sæt dem til side
  12. Tilsæt 1-2 spsk sesamolie i wok eller pande og steg gulerødder og bok choy 1 minut. Tilsæt svampene og steg yderligere 1 minut. Tilsæt resten af grøntsagerne og steg 1 minut mere - grøntsagerne skal være sprøde og lækre. Til sidst tilsættes tang
  13. Tilsæt nu kyllingestrimlerne samt chilipastaen, der er blandet med sesamolie
  14. Hold retten varm mens du steger spejlæg
  15. Anret i portionsskåle med ris i bundet, kød og grøntsager over og et spejlæg på toppen og drys med sesamfrø
  16. Server evt ekstra chilipasta i en lille skål ved siden af