Kyllingebryst a la coq au vin

Coq au vin - den klassiske franske ret, der med en meget intens smag af rødvin, bacon, grøntsager og krydderurter, er en fryd for ganen men også for øjet med kylling, der tager farve af rødvinen. Traditionelt laves retten med en hel kylling, en hanekylling - deraf navnet til retten. Jeg har her tænkt retten om og brugt kyllingebryst i stedet, så bliver retten nemmere og hurtigere at lave, uden at den mister sin intensitet og harmoniske aroma. Duften af rødvin og krydderurter breder sig hurtigt i hele køkkenet.


Ingredienser

til  4 personer

  • 4 stk kyllingebryst
  • 1 pk bacon, 150 g
  • 2 rødløg
  • 2 tsk hakket hvidløg
  • 4 gulerødder
  • ½ knoldseleri
  • ½ zucchini
  • 250 g brune champignon
  • 10 cherrytomater
  • saft af 1 appelsin
  • 1 tsk grønne eller sorte peberkorn
  • 5 laurbærblade
  • 6 hele nelliker
  • 2 spsk tørret timian eller en håndfuld friske timiankviste
  • 750 ml rødvin
  • salt og friskkværnet peber
  • olivenolie til stegning
  • 2 tsk majsstivelse rørt op med 1 spsk koldt vand  til jævning af saucen


Sådan gør du

  1. Pil og hak løg og hvidløg fint
  2. Skræl gulerødder og skær dem i skiver
  3. Skræl knoldselleri og skær den i tern på ca 1½ x 1½ cm
  4. Skær zucchinien i tern på ca 1½ x 1½ cm
  5. Rens champignon og skær dem i kvarter
  6. Skyl og skær tomaterne i halve
  7. Skær bacon i 'firkanter'
  8. Skær kyllingebrysterne i 2-3 stykker, gnid disse med salt og friskkværnet peber og brun dem i olivenolie i en gryde til de begynder at blive gyldne. Tag kyllingestykkerne op og læg dem på en tallerken
  9. Kom bacon i gryden og rist til det bliver lidt gyldent
  10. Tilsæt og sauter løg, hvidløg, gulerødder, zucchini, champignon og selleri et par minutter
  11. Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden og tilsæt tomater, rødvin, timian, laurbærblade, nelliker og peberkorn.
  12. Kom låg på gryden og lad retten simre ca ½ time til kyllingestykkerne er møre
  13. Når kyllingestykkerne er møre tages de op på en tallerken
  14. Kog saucen forsigtig op, jævn den med majsstivelse og læg kyllingestykkerne tilbage i gryden

Server med fx kogte ris, kartofler eller kartoffelmos  samt evt lækkert brød. Drys med persille inden servering