I vores familie elsker vi alle former for curry, især thai-style, som er pænt spicy. Fælles for alle karrypastaer er, at de indeholder chili, der er med til at give den lækre og spicy smag, uanset om det er rød-, gul- eller grøn karrypasta. Gul karrypasta , som er brugt i denne ret, indeholder umodne gule chilier med kerner og er stærkere end grøn karrypasta. Den røde pasta er klart den stærkeste.
Når man laver retter med karrypasta, bruges der ikke mange andre krydderier, da karrypastaen er nok i sig selv sammen med de smagfulde limeblade, der både smager og dufter af en herlig blanding af revet limeskal, citronmelisse og citrongræs. Limeblade er en vigtig ingrediens i mange thailandske og asiatiske retter, og de passer smagsmæssigt perfekt sammen med kokosmælk, der er en anden vigtig ingrediens i de thailandske curry's .
Du kan sagtens finde limebladene på nettet, og en stor fordel er, at de kan fryses og faktisk også genfryses, hvis du køber dem frosne.
Nedenstående opskrift er min version af den gule karry med laks (ปลาแซลมอนในแกงเหลือง - Pla sælmon nı gæng lüang). Jeg synes, broccoli og gulerødder passer super godt sammen med laks i den gule karry, men alle grøntsager kan bruges. Så man kan lave en "tøm køleskabet" i gul karry
Ingredienser
til 4 personer
- 4 stk laksesteaks, ca 600 g
- saft af ½-1 citron
- 2 dåser kokosmælk
- 1-2 spsk tsk gul karrypasta
- 1 rød chili, vælg type og mængde der passer dine smagsløg til en spicy curry
- 6 limeblade
- 2 stængler citrongræs
- 1 solo hvidløg eller 4 fed almindelig hvidløg
- 2 spsk hakket ingefær
- 1 tsk gurkemeje
- 2 store gulerødder
- ca ½ broccoli, også stokken fra buketterne
- 8-10 lange flade bønner (stangbønner), andre grønne bønner kan sagtens bruges
- ca 1/4 ananas
Til servering
- 2 forårsløg i skår skiver på ca 2-2½ cm
- lidt frisk koriander
Tip:
bliver retten for spicy med både gul karrypasta og chili, kan man skære ned på begge dele eller undlade chili
Sådan gør du
- Hak hvidløg, ingefær og chili og skær limebladene i mindre stykker
- Skær bunden af citrongræs og skær dem i 3-4 stykker, der bankes let med bagenden af en kniv
- Skræl gulerødder og skær i skrå skiver (Julienne skåret)
- Lav små buketter af broccoli og skær stokkene i skiver
- Skyl bønner og skær dem i stykker på ca 1½-2 cm
- Skræl ananas, fjern 'stokken' og skær i mindre stykker
- Læg laksen i et ovnfast fad og hæld friskpresset citronsaft over. Sæt fadet i en kold ovn, der tændes på 180 grader (varmluft) og bag laksen 18-20 minutter afhængig af tykkelsen
- Rist imens laksen bager hvidløg, ingefær, limeblade, citrongræs og den gule karrypasta 1 minut
- Tilsæt gurkemeje og rist et øjeblik
- Hæld kokosmælken ved og lad det komme i kog. Skru ned, læg låg på og lad karryen simre i ca. 15 minutter
- Tilsæt gulerødder, broccolibuketter og skiver af broccolistok og lad karryen simre videre under låg til grøntsagerne er næsten møre. Tilsæt bønner og lad dem simre med i et par minutter
- Tilsæt ananas og hold karryen varm på svag varme til laksen er klar
- Når laksen er klar, skæres den i passende stykker og lægges i bunden af skåle eller dybe tallerkener, og karryen hældes over. Laksen må gerne "svømme" i den gule karry
- Inden servering tages citrongræs og limeblade op, og der drysses med forårsløg og frisk koriander