Laks i kokos-karrysauce med masser af grøntsager

Denne thaiinspirerede fiskeret med laks er nem at lave og sund at spise med de mange grøntsager. Du kan vælge den type chili, du føler dig tryg ved, og du kan variere mængden, så den passer lige til dine smagsløg. Hvis du slet ikke har lyst til chili, kan du sagtens lave retten uden. Jeg vælger altid almindelig kokosmælk, der gør saucen lækker og cremet (hvis du bruger light kokosmælk, bliver saucen meget tynd). Gurkemeje kommer jeg i saucen for farvens skyld - det smager ikke af meget, og så kommer jeg ofte, hvis det passer til retten, gurkemeje i, når jeg koger ris. Det giver en fantastisk gul farve. Og så menes gurkemeje at være antiinflammatorisk, hvilket jo er en god sidegevinst


Ingredienser

Til 4 personer

  • 4 stk laksesteaks
  • 4 fed hvidløg eller et stort solo hvidløg
  • 1-2 røde chili - vælg styrke og mængde, som passer til dine smagsløg
  • 2 spsk hakket ingefær
  • 5 limeblade, frosne eller tørrede
  • 1 spsk karry, middel stærk
  • 1 spsk stødt gurkemeje
  • 1 rødløg eller almindelig løg
  • 4 forårsløg
  • 1 squash
  • 2 røde snackpeber
  • 2 gulerødder
  • 50 g babyspinat
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 dåse tomatkoncentrat, 140 g
  • 1 spsk kokosolie til stegning, olivenolie kan sagtens bruges

Til servering

  • 1 håndfuld sukkerærter
  • det grønne fra forårsløgene
  • 6-8 cherrytomater
  • limebåde
  • 4 dl ris (evt kogt med 1 tsk stødt gurkemeje, så risene bliver gule)

Sådan gør du

  1. Pil og hak hvidløg, skræl og hak ingefær og hak chili
  2. Pil løget, halver det og skær det i skiver
  3. Skyl squash og skær den i tynde skiver
  4. Skyl snackpeber, fjern kerner og skær dem i lange strimler
  5. Skyl eller skræl gulerødder og skær dem i tynde skrå skiver
  6. Skyl forårsløgene og snit dem i tynde skiver - gem de grønne af skiverne til servering
  7. Skyl sukkerærter og skær dem i skrå skiver
  8. Skyl og halver tomaterne
  9. Kog risene efter anvisning på pakken, evt sammen med 1 tsk stødt gurkemeje for at gøre risene gule
  10. Varm olien op i en pande med høj kant (evt en bred gryde) og brun laksen 1 minut på hver side. Tag laksen op på en tallerken og skrab det løs, der evt har sat sig fast i panden, men lad det blive 
  11. Kom løg, forårsløg, hvidløg, ingefær og chili i panden og sauter par minutter
  12. Tilsæt gulerødder, squash og snackpeber og sauter videre et par minutter
  13. Tilsæt karry og gurkemeje og rør det godt sammen med grøntsagerne
  14. Tilsæt tomatkoncentrat og kokosmælk. Fyld dåsen fra kokosmælken halvt med vand og tilsæt
  15. Lad det hele koge op, og læg så laksestykkerne ned i saucen. Lad det simre ved svag varme til laks og grøntsager er møre (det tager ca 10-12 minutter), og saucen er tyknet lidt
  16. Smag saucen til med salt og friskkværnet peber
  17. Inden servering drysses med de grønne skiver af forårsløg, skrå skiver af sukkerærter samt de halve cherrytomater

Server retten med ris og limebåde