Larb - thaisalat med oksekød
I Thailand findes der virkelig mange 'larb'/'laab' ('ลาบ ') versioner. En kødsalat, der serveres med grøntsager. Versionerne er forskellige fra region til region mht hvilken form for kød og hvilke krydderier, der bruges. I Chiang Mai versionen bruges der hakket svinekød sammen med håndhakket kyllingelever. I andre regioner bruges hakket kylling, and eller hakket oksekød. I denne version har jeg brugt hakket oksekød sammen med de krydderier, man bruger i Chiang Mai versionen. Retten i sig selv indeholder ikke grøntsager, andre end løg, så derfor serveres den sammen med agurk, tomater og salat
Prøv også min lækre larb med kylling (laab gai) og min vegetar larb (thai svampe larb)
Ingredienser
4 personer
- 2 små røde chili, kernerne fjernet
- 1/4 tsk korianderfrø
- 1/4 tsk sorte peberkorn
- 1/4 tsk hele nelliker
- 1 stk stjerneanis
- 4 stk sorte kardemommekapsler, bank dem åbne med bagenden af en kniv og pil frøene ud (kan erstattes af grønne kardemommekapsler)
- 1/4 tsk stødt muskat
- 1/4 tsk stødt kanel
- 2 spsk jasminris
- 2 spsk olie til stegning
- 3 store fed hvidløg eller 5-6 små fed, hakket fint
- 500 g hakket oksekød *)
- 3 forårsløg, hakket fint
- 1 tsk rørsukker
- 2 tsk fiskesauce, kan erstattes af soyasauce
- ½ dl bouillon, fx grøntsags- eller klar bouillon
- ½ dl basilikumblade, hakket groft + ekstra til servering
Til servering
- kogte ris
- agurk, tomater, salat
- frisk basilikum
- limebåde
- de ristede hvidløg
*) hakket oksekød kan erstattes af 400 g hakket svinekød + 100 g håndhakket kyllingelever
Sådan gør du
- Kom chili, korianderfrø, sorte peberkorn, nelliker, stjerneanis, og kardemommefrø i en wok eller pande, varm op til medium varme og rist under omrøring 2 minutter
- Hæld krydderierne over i en morter, tilsæt stødt muskat og stødt kanel og stød det hele til pulver. Hæld det op i en lille skål *)
- Varm igen wok/pande op til medium varme, tilsæt 2 spsk jasminris og rist under omrøring 5-6 minutter, til risene er blevet lysebrune. Hæld derefter risene i morteren og stød dem til pulver
- Tør wok/pande af med køkkenrulle og tilsæt 2 spsk olie. Varm panden op til medium, tilsæt de hakkede hvidløg og rist under omrøring til de er blevet gyldne og sprøde, ca 2 minutter. Tag hvidløg op på en tallerken (uden olien) og stil til side
- Varm olien fra hvidløgene op igen, tilsæt det hakkede oksekød og rist til det bliver brunt og gennemstegt
- Tilsæt krydderimix'et og rist 1 minut
- Tilsæt forårsløg, sukker, de pulveriserede ris, bouillon og fiskesauce (soyasauce). Rør det hele godt sammen og rist 1 minut
- Rør til slut basilikumblade i
Server larb'en drysset med de stegte hvidløg og sammen med agurk, tomater, salat, basilikum, limebåde samt kogte ris