Massamankarry med oksekød (มัสมั่นเนื้อ - masaman nüa) er en meget typisk ret fra det thailandske køkken. Lidt grov og lidt sød - derfor er både kød og grøntsager skåret i store stykker. Det er nok den thairet, der kommer tættest på en simreret, og den taber bestemt ikke ved at stå til dagen efter. Så har man lyst, kan man lave en dobbelt portion og har så mad til to dage.
Jeg har spist meget Massaman karry i Thailand, men den bedste opskrift er nu denne, som jeg har fået af Khun Mam, en ældre thai kvinde. Den er gået i arv gennem nogle generationer.
Ingredienser
til 4 personer
- ca. 500 g oksekød - jeg køber altid steaks eller bøffer og skærer det selv ud i tern
- 2 spsk Massaman karry, hvis ikke du kan få fat i denne karry, kan du bruge gul eller rød, men vær opmærksom på, at den røde er stærkere end både gul og Massaman og at Massaman er mere sød end de andre karrypastaer
- 2 ds kokosmælk
- 1 rødløg
- 3 gulerødder
- 2 søde kartoffel
- 2 almindelige kartofler, lidt store
- 1 aubergine
- 1 dl grøntsagsbouillon
- 1 tsk palmesukker eller kokossukker- hvis du bruger rød eller gul karry, skal du bruge 1½ tsk - rørsukker kan bruges
- olivenolie til stegning
Sådan gør du
- Pil løget, halver det og skær det i 'både'
- Skræl gulerødderne og skær dem i skiver på ca 1 cm
- Skræl kartoflerne og skær dem i tern på ca 2 x 2 cm
- Skyl auberginen og skær den i tern på ca 2 x 2 cm
- Skær oksekødet i tern på ca 1½ x 1½ cm
- Sauter løg og kartofler 2-3 minutter i olien på en sauterpande eller i en gryde
- Tilsæt Massamankarryen og lad det stege lidt, men pas på karryen ikke sætter sig fast
- Tilsæt oksekødet og brun det på alle sider
- Tilsæt aubergine, kokosmælk, bouillon , gulerødder og kokos-/palmesukker og lad retten simre under låg til kartofler, kød og aubergine er møre. Kartoflerne må gerne blive bløde i Massaman karry
- Smag til med lidt soyasauce i stedet for salt
Server med ris