Mormors risalamande med kirsebærsauce

Jeg har altid holdt vildt meget af risalamande. Især min mormors, som er lavet med æg, hvilket jeg ikke har smagt andre steder. Jeg fik altid min mormor eller mor til at lave ekstra, når de lavede risalamande til juleaften - det bedste, jeg vidste som barn, var at spise det som morgenmad 1. og 2. juledag. Det kunne jeg ikke finde på i dag, men dengang var det himmelsk.


Ingredienser

til 4 personer

  • 1 l mælk- jeg bruger skummetmælk, hvilket er helt fint
  • 2½ dl grødris
  • 1 knivspids salt
  • 1 stang vanilje
  • 4 dl piskefløde
  • 2 æggeblommer
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk hakkede mandler
  • tør sherry - jeg brugte 6 spsk, men vurder selv, og er der børn, der skal spise med, så del portionen op inden, du hælder sherry i

Kirsebærsauce

  • ½ vaniljestang
  • 60 g rørsukker 
  • 2 dl kirsebærsaft eller vand 
  • 300 g frosne kirsebær 
  • 1 tsk majsstivelse
  • (½ tsk kanel - En gang imellem putter jeg kanel i min kirsebærsauce, det giver en rigtig dejlig julesmag)


Sådan gør du

  1. Flæk vaniljestangen, skrab vaniljekornene ud og vend dem sammen med lidt sukker, så de skilles ad
  2. Bring mælk og ris i kog under omrøring sammen med vaniljekornene og vaniljestangen
  3. Når det koger, skrues ned på lavest mulig varme, der kan holde mælk og ris småkogende i ca 40 minutter. Rør jævnligt
  4. Lad risene køle af
  5. Pisk æg og sukker sammen
  6. Pisk fløden og bland den i æggemassen
  7. Bland risene i og rør det, så risene bliver klumpefri
  8. Tilsæt sherry og mandler - og du har den lækreste ris a la mande, som serveres med kirsebærsauce

Kirsebærsauce

  1. Tø kirsebærrene op i en gryde 
  2. Flæk den halve vaniljestang på langs, skrab kornene ud og bland dem med en lille smule sukker, så de skiller ad
  3. Kom vanilje, rørsukker og kirsebærsaft/vand (samt evt kanel) i gryden til kirsebærren - gem 2 spsk af saften/vandet til majsstivelsen
  4. Kog det op og lad det simre i 5-6 minutter
  5. Rør majsstivelsen sammen med de to spsk kirsebærsaft/vand, skru ned for varmen og rør majsstivelsen i saucen lidt ad gangen til det tykner lidt