Vi elsker karryretter, både de thailandske og de indiske, selvom de er ret forskellige. Men én af favoritterne er Panang karry, der er en traditionel ret fra det thailandske køkken. Selve karrypastaen er ikke så 'skarp' og stærk i smagen som de andre karry'er men mere sødlig og salt. I en lille restaurant på Phuket (Thailand) har jeg lært at komme lidt stødt kanel i min Panang karry, hvilket passer perfekt til karryens sødme. Og jeg er vild med det. Jeg har her lavet retten med and แกงเผ็ดเป็ดพะแนง - gaeng phed ped phanaeng -, men kylling er også fremragende og grøntsagsvalget kan man variere efter ønske. Efter min mening er gulerødder og ananas dog et must, men det kan du jo selv vurdere
Ingredienser
til 4 personer
- ca 600 g andebryst
- 2 dåser kokosmælk
- 3-4 tsk panangkarry
- 1 tsk stødt kanel
- 6 limeblade
- 2 stilke citrongræs
- 2 gulerødder
- 75 g sukkerærter
- ½ stor frisk ananas eller 1 lille
- 250 g cherrytomater
- 1-2 rød chili, retten er middel spicy, så vælg den mængde chili, der passer til dig
- 1 tsk kokossukker, anden sukker kan bruges
- 1 spsk fiskesauce, kan evt erstattes af lidt salt
- 1½ spsk kokosolie til stegning, anden olie kan bruges
Til servering
- 1 lille håndfuld basilikumblade
- 3 forårsløg
- 4 dl ris
Sådan gør du
- Skær citrongræsstilkene i 3 stykker og bank dem med bagenden af en kniv, så de åbner en smule - så afgiver de mere smag, når de kommer i retten
- Skær den røde chili i tynde ringe
- Skræl gulerødder og skær dem i skrå skiver (julienneskåret)
- Skyl sukkerærter og skær dem igennem på langs
- Skær cherrytomaterne i halve
- Skær ananassen i kvarte, skær den hårde midte fra og skær ud i tern. Hvis du har en stor ananas og ikke bruger det hele, kan du fx bruge resten som dessert
- Skær forårsløg i skrå skiver og stil til side til servering
- Skær andebrystet i tynde skiver. Jeg vælger at skære fedtlaget af først, men hvis man synes, kan man lade det være på, når man steger andekødet, men så bliver saucen fed
- Kog risene efter anvisning på pakken
- Opvarm kokosolien i en sauterpande eller gryde og brun andebrystet
- Tilsæt Panang karry, chili, limeblade, citrongræs og kanel og steg yderligere 2 minutter
- Tilsæt kokosmælk, sukker og fiskesauce, bring det i kog ved svag varme og kog ca 10 minutter til andebrystet er lækkert mørt. Efter ca 5 minutter tilsættes gulerødder
- Tilsæt cherrytomater, ananas og sukkerærter og varm igennem
Retten serveres med ris, og inden serveringen drysses med friske basilikumblade og forårsløg