Pho ga suppe er en af de klassiske supper fra det vietnamesiske køkken. Det er en let og alligevel meget smagfuld suppe, der serveres i mange gadekøkkener, både i de store og de små byer. For nogle år siden, boede vi på et familiehotel i det sydlige Vietnam, hvor vi blev inviteret til middag hos familien og blev her introduceret for denne herlige suppe.
På vietnamesisk betyder 'Pho' risnudler og 'ga' betyder kylling, og disse to ingredienser er da også de vigtigste i suppen. Suppen kan også laves med oksekød (pho bo), og man kan selv variere grøntsagerne, hvis man vil
Min opskrift her kommer meget tæt på den autentiske suppe, vi fik hos vores værtsfamilie. Den er bare så god, at man opdager, hvor sulten man er, når man mærker duften brede sig mens man laver den
Ingredienser
- 500 g kyllingebryst
- 20 g ingefær
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 4 stjerneanis
- 6 hele nelliker
- 1 kanelstang
- 2 sorte kardemommekapsler
- 1 rød chili
- 1 tsk. hele korianderfrø
- 2 tsk kokossukker, rørsukker kan bruges
- 2 spsk fiskesauce
- 1½ l hønsebouillon
- 1 spsk kokosolie
til servering
- 250 g risnudler
- 200 g aspargesbroccoli
- 150 g bønnespirer
- 100 g haricot vert
- 1 rød chili (kan udelades)
- 1 håndfuld frisk koriander incl stængler
- 1 håndfuld frisk mynte incl stængler
- 2 forårsløg
- 1 limefrugt
Sådan gør du
Til suppen
- Pil løg og skær det i både
- Pil hvidløg og skær det i mindre stykker, de behøver ikke være pæne, da de skal sis fra til sidst
- Skræl ingefær og skær i skiver
- Skær chili i skiver
- Bank på kardemommekapslerne, så de åbner sig let
- Rist stjerneanis, korianderfrø, kanelstang, nelliker og kardemommekapsler let i en stor gryde uden fedtstof i 1 minut. Tilsæt løg, hvidløg, chili og ingefær og rist yderligere 1 minut. Rør i det, så det ikke hænger fast
- Hæld hønsebouillon over og læg kyllingebryst i gryden, så det er dækket af bouillonen
- Tilsæt fiskesauce og kokossukker og bring gryden i kog. Lad suppen simre ½ time under låg
- Tag kyllingen op og skær den i tynde skiver, der kan spises med suppeske og chopsticks
- Si suppen over i en ren gryde, så de hele krydderier bliver siet fra
Til servering
- Skyl aspargesbroccoli og skær i mindre stykker, der kan spises med ske
- Skyl haricot vert og skær dem i stykker på ca 1½ cm
- Tilsæt herefter aspargesbroccoli og bønner til suppen og lad den simre et par minutter
- Tilbered imens nudlerne efter anvisning på pakken
- Hak koriander og mynte incl stængler
- Skær forårsløg i tynde skrå skiver på ca 2 cm
- Skær chilien i tynde skiver
- Si vandet fra nudlerne og fordel dem i suppeskåle. Læg bønnespirer og kylling over. Hæld suppe incl aspargesbroccoli og bønner over
- Derefter drysses med koriander, mynte og forårsløg og evt chili og til sidst lidt limesaft, og suppen serveres rygende varm