Klassisk tiramisu er en italiensk dessertkage, der smager fantastisk. Den består af en mascarponecreme, som lægges i lag med ladyfingers (kiks), der er dryppet med kaffe og Amaretto. Tiramisu betyder 'saml mig op' ('kvik mig op'), og det gør desserten med både kaffe og amaretto og den lækre, bløde, cremede konsistens.
Jeg er vil med desserten., Det er faktisk min yndlingsdessert fra det italienske køkken, når man lige ser bort fra italiensk is. Alligevel er der jo ikke noget i vejen for, at man kan prøve at forny den, så den bliver mere sommeragtig her i rabarbersæsonen. Så her er min opskrift på en rabarber tiramisu. Jeg lavede min tiramisu samtidig med, at jeg kogte rabarbersaft og brugte den kompot, der blev tlibage, når saften er siet. Skal der ikke lige laves rabarbersaft, er opskriften på kompot lige her under
Ingredienser
Rabarberkompot
- 400 g rabarber
- 175 g rørsukker eller almindeligt hvidt sukker
- 1 tsk vaniljesukker
Mascarponecreme
- 3 æg
- 70 g sukker, almindeligt hvidt sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 250 g mascarpone, italiensk friskost
Desuden
- 200 g ladyfingers, Savoiardo kiks
- 4-5 spsk Amaretto, italiensk likør (alternativ: Masala (italiensk likør), cognac eller sherry. Vil man have desserten alkoholfri, kan man bruge rabarbersaft eller anden frugtsaft i stedet)
Til pynt
- 50 g hvid eller mørk chokolade
- 2 spsk frysetørret rabarberpulver, jordbærpulver eller blåbærpulver
- 1-2 stilke rabarber
Sådan gør du
Rabarberkompot
- Skær blade og bund af rabarberne, skyl dem og skær dem i stykker på ca 1½ cm
- Kom rabarber, vaniljesukker og rørsukker i en gryde og lad det hvile ca ½ time, så sukkeret trækker saft ud af rabarberne. Så behøver du ikke komme vand ved, når rabarberne koges
- Kog rabarberne i 8-10 minutter. De skal koge lidt mere ud end til almindelig kompot. Lad derefter rabarberne køle af
Mascarponecreme
- Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggehviderne stive (så stive, at du kan vende skålen, uden at hviderne løber ud) og stil dem til side
- Pisk æggeblommer, vanilje og sukker i en skål til det bliver en dejlig skummende æggesnaps
- Vend mascarponen i æggesnapsen og rør det forsigtigt sammen. Det er en god idé, lige at røre mascarponen sammen først, så klumper den ikke så nemt
- Vend derefter først en stor skefuld stiftpisket æggehvide i og derefter vendes resten af æggehviden forsigtigt i, uden at slå luft ud.
- Vend forsigtigt rabarberkompotten i
Anretning
- Læg ladyfingers i et fad på cirka 20 x 20 cm, dryp dem med Amaretto
- Læg derefter et lag af mascarponecremen over, endnu et lag ladyfingeres, som dryppes med Amaretto og slut af med et lag mascarponecreme
- Pynt din tiramisu med mørke eller hvide chokoladespåner* og frysetørret bærpulver. Lav nogle tynde bånd af et par rabarber, ved forsigtigt et rive eller skære strimler af
- Stil i køleskabet i ca 3 timer inden servering
* Det er nemmest at lave chokoladespåner med en kartoffelskræller - se billede nedenfor