Jeg elsker fisk og skaldyr, og jeg elsker thairetter. Denne ret med rejer og champignon er nem og hurtig at lave, og så smager den himmelsk. Retten er både harmonisk og kontrastfyldt med en kombination af det søde, det sure, det stærke og det bitre, hvilket er vigtigt i alt thaimad.
Den sorte chilipasta, (น้ำพริกเผา - nam prik paw), er en meget velsmagende chilipasta, som er lavet af chili, bønneolie, tørrede rejer og tamarind. Den findes i mange styrker, men jeg vælger altid den middelstærke og lidt sødlige (se billede nedenfor), som passer utrolig godt sammen med fisk, grøntsager og også sammen med kylling. Den giver saucen en lidt sødlig smag, hvorfor det er lækkert at komme bare lidt frisk chili i.
Ingredienser
til 2 personer eller 4 personer sammen med 3-4 andre thairetter
- 200 g tigerrejer, kogte med haler - det er mest dekorativt
- 250 g brune champignon
- 4-5 limeblade
- 1-2 spsk sort chilipasta, afhænger af styrken (se bilede nedenfor)
- evt en frisk chili efter din smag
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk tomatkoncentrat
- kokosolie eller olivenolie til stegning
- salat til at pynte tallerknerne
- 2 forårsløg til at drysse over
Marinade
- 2 dl grøntsagsbouillon
- 2 spsk riseddike
- 2 tsk palme- eller kokossukker - almindelig sukker eller rørsukker kan bruges
- 2 spsk sesamolie - olivenolie kan bruges men giver en lidt anden smag
- ½ spsk fiskeolie - kan erstattes med soyasauce
Sådan gør du
- Kom rejerne i en si, så alt vandet løber fra
- Rør ingredienserne til marinaden sammen
- Rens og skær champignon i kvarte og hak hvidløg
- Varm olien op i en wok, sauterpande eller stegepande og rist hvidløg, tomatkoncentrat, sort chilipasta og limeblade - hvis du putter lidt friskhakket chili i retten, skal det med her
- Tilsæt champignon og rist dem med 2 minutter under omrøring
- Tilsæt marinaden, skru ned og lad retten simre 5 minutter
- Tilsæt rejerne og varm retten igennem, så rejerne bliver varme
Server med ris og pynt tallerknerne med salat og skråt skårede forårsløg