Jeg har aldrig været den store kagespiser, men romkugler er helt klart en undtagelse. Lige siden jeg var barn, har jeg elsket romkugler, eller bagerens affald, som min mor altid kaldte det og mente ikke, det var en 'rigtig' kage. Men min passion for romkuglerne holder stadig, så derfor ville jeg nu prøve at lave dem selv. Det er faktisk super nemt, og man kan jo så få dem med den smag, man gerne vil. Hvilken marmelade har man lyst til? Og hvilket drys? Skal der ægte rom i eller skal det være romessens? Det afhænger nok af, om romkuglerne skal spises af børn eller voksne. Der er virkelig mange muligheder.
Og man kan lave en stor portion, hvis der er kagerester nok, for 'dejen' kan fryses - enten i en klump eller rullet som kugler. Blot skal man undlade at komme drys på, inden kuglerne kommes i fryseren.
En god idé er løbende at samle kagerester og gemme dem i fryseren, indtil man har en portion til en omgang romkugler. Tager det for lang tid, kan man jo 'snyde' og købe en hindbærroulade eller lignende i supermarkedet
Ingredienser
Jeg fik 30 romkugler på størrelse med
små bordtennisbolde ud af portionen
- 500 g kage eller blandede kagerester, gerne med chokoladekage imellem men ikke nødvendigvis
- 200 g mørk chokolade
- 100 g marcipan
- 2 spsk kakaopulver
- 2 spsk mørk rom, eller romessens
- 3 spsk hindbær marmelade, andre marmelader kan bruges - du kan vælge efter den smag, du gerne vil have
Sådan gør du
- Skær kageresterne i mindre stykker. Afhængig af, hvilken type kagerester, du har, kan du blende dem eller smuldre dem med en grydeske og/eller fingre. De skal smuldres fint.
- Riv marcipanen ned i den smuldrede masse
- Tilsæt marmelade, kakaopulver og rom (kun hvis romkuglerne er til voksne :-))/romessens og rør det hele godt sammen til en ensartet masse
- Smelt chokoladen over vandbad, tilsæt den til kagemassen og rør godt rundt. Lad 'dejen' hvile mens du finde det drys, du vil bruge
- Rul dejen til kugler - store eller små - det bestemmer du selv - og rul dem derefter i det drys, du har lyst til
- Jeg brugte her kokosmel, krymmel, frysetørret blåbærpulver og lakridsgranulat iblandet en smule krymmel. Men der er masser af muligheder for krymmel, frysetørrede pulver, chokoladegranulat, finthakkede nødder - kun fantasien sætter grænser
Tip: Jeg kom både kakaopulver og smeltet mørk chokolade i, da jeg ikke havde ret meget chokoladekagerest. Man kan bruge enten smeltet chokolade eller kokaopulver, eller, som jeg, begge dele