Salat med rå grøntsagsnudler
Salat med rå grøntsagsnudler er en lidt anderledes måde at servere salat. Den er ikke sæson afhængig, så den er et godt vitamintilskud hele året. Gulerødderne skal være pænt store, så er de nemmest at køre igennem en spiralizer. Det er nemmest at lave nudler, hvis zucchinierne er lige og ikke for buede og rødbederne skal være de lange (ikke runde rødbeder). Har du ikke en spiralizer, kan du bruge et mandolinjern eller en kartoffelskræller – så bliver det brede nudler i stedet. Har du lyst til at lave salaten flere gange, kan det godt betale sig at anskaffe en spiralizer. De er ikke særlig dyre. Citronsaft og -skal i ricottaen giver en dejlig syrlig friskhed og harmonerer fantastisk med sennepsdressingen.
Tip: Jeg køber som regel gulerødder og rødbeder i Rema 1000, når jeg laver salaten. Der kan man nemlig ofte købe disse i løs vægt, og så slipper jeg for at købe flere, end jeg får brugt
Ingredienser
Til 4 personer
- 1 stk hjertesalat, mini romaine eller anden salat med blade, der kan rives i grove stykker
- 2 store gulerødder
- 2 mellemstore zucchini (squash)
- 2 medium rødbeder, de lange rødbeder
- 2 skoleagurker
- 1 stk rødløg
- 200 g frisk ricotta, alternativt: Philadelphia flødeost
- 1 økologisk/ubehandlet citron, 2 tsk revet skal og 1 spsk presset saft heraf
- 1 håndfuld grønne oliven, jeg bruger sicilianske med sten + evt lidt sorte oliven
- 1 lille håndfuld friske basilikumblade, kan erstattes af bredbladet persille
Dressing
- 4 spsk olivenolie
- 3 spsk æblecidereddike, sherryeddike, hvid balsamico eller anden eddike
- 2 fed pressede hvidløg
- 1 spsk dijonsennep
Sådan gør du
- Skyl og tør salaten, riv bladene i grove stykker og fordel dem på et salatfad
- Skræl gulerødder og rødbeder *) og vask zucchini
- Med en spiralizer **) laver du 'nudler' af gulerødder, rødbeder og zucchini og anretter disse ovenpå salaten
- Med et mandolinjern eller en kartoffelskræller laver du tynde strimler/skiver af skoleagurkerne og anretter disse sammen med 'nudlerne'
- Pil løget, halver det på tværs og skær tynde skiver som fordeles på salaten
- Rør ricotta, citronsaft og citronskal sammen og smag til med salt og peber. Lav 'kugler' af ricottaen med en spsk og placer disse på salaten
- Top med oliven og basilikum
- Pisk ingredienserne til dressingen sammen og dryp den over salaten