Stegte ris med  bacon

Vi elsker stegte ris og jeg laver det ofte. Stegte ris er vist i virkeligheden en kinesisk ret, men der findes mange variationer i Kina, og det gør der også andre steder i Asien - man tilpasser sine stegte ris til sin by/region. Der er virkelig mange variationsmuligheder med kød, fisk, skaldyr, grøntsager eller vegetarisk. Og man kan lave sine stegte ris med nogle rester, der er i køleskabet. Det vigtigste er, at risene forbliver løse og ikke klistrer sammen, så derfor er det en god idé, at koge risene dagen før, hvis man alligevel skal have ris, og ellers er det bedst at lade risene blive kolde, inden de bruges. Alle ingredienserne skal steges hurtigt ved høj varme, så hvis du bruger kød eller grøntsager, der skal stege lidt længere, skal du stege disse for sig selv først og så blande det i, når alle ingredienserne blandes. Æg er 'et must' i stegte ris, og efter min mening, kan man ikke lave stegte ris uden gulerødder :-). Denne variation af stegte ris er nok mest a la kinesisk, selvom der er japansk mad sake i


Ingredienser

til 2 personer

  •  3 dl kogte ris
  • 1 pk bacon i skiver
  • 1 stk løg
  • 2 stk gulerødder 
  • 1 håndfuld tørrede svampe, fx kantareller 
  • ca 100 g spidskål 
  • 4 forårsløg 
  • 1 spsk hakket ingefær 
  • 2 æg 
  • 3 spsk mad-sake (se billede nedenfor) eller tør hvidvin
  • 2 spsk soyasauce 
  • 2 spsk sesamolie eller olivenolie til stegning. Hvis du har sesamolie, så brug det - det giver en mere autentisk smag, men olivenolie er fint    

Sådan gør du

  1. Kog risene, hvis ikke du har en rest, du bruger. De skal helst nå at blive kolde
  2. Sæt de tørrede svampe i blød efter anvisning på pakken
  3. Hak løg og ingefær
  4. Skræl gulerødder og skær dem i små firkanter
  5. Snit spidskål i tynde skiver
  6. Skær 3 af forårsløgene i tynde skiver og 1 af forårsløgene i skrå skiver på ca 2 cm
  7. Skær bacon i mindre stykker a la firkanter
  8. Hæld sake over risene og rør forsigtigt - sørg for at risene ikke bliver klistrede, de skal stadig være løse
  9. Varm olien op i en wok eller pande, slå æggene ud heri og steg det ved at røre rundt i det (lidt ligesom til røræg, men i større 'stykker')
  10. Tag ægget op på en tallerken og tilsæt lidt mere olie i wok'en/panden
  11. Hurtigsteg løg, ingefær, gulerødder, spidskål, svampe samt de 3 forårsløg, der er skåret i tynde skiver. Tag det op på en tallerken
  12. Steg bacon
  13. Hæld risene, ægget, grøntsagerne samt soya i wok'en/ panden til baconet og vend det forsigtigt sammen

Server i skåle med det skråtskårne forårsløg drysset over. Server små skåle med soyasauce, sød chilisauce og rosiner til