Stegte ris med kimchi, bacon og æg
Jeg er vild med bacon sammen med kimchi. Det giver en fantastisk smagskombination, og sammen med æg er det bare super godt. Denne koreanske ret med stegte ris, bacon og kimchi har det hele. Stegte ris med kimchi er en traditionel og autentisk koreansk måde at tilberede stegte ris. Retten er meget simpel og nem at lave. Jeg tilsætter altid lidt bacon samt friske grøntsager til retten og har brugt løg og spidskål. Revet gulerod, revet zucchini og hakkede svampe er virkelig gode alternativer. Har du ikke lige Gochujang saucen, kan du bruge en chilisaucesauce. Jeg skriver 1-3 spsk Gochujang sauce i opskriften, så vurder selv, hvor meget du vil have i. 3 spsk er spicy. Du kan udelade bacon, hvis du ønsker retten vegetarisk.
Kimchi består af fermenterede grøntsager og nogle gange også rejer og små krebsedyr. Grøntsagerne varierer men oftest består Kimchi af kinakål, kinaradisse, hvidløg og rød chili, og kimchi er næsten obligatorisk i det koreanske køkken. Du kan købe Kimchi i asiatiske markeder og almindelige supermarkeder (jeg finder det ofte i Meny)
Gochujang pasta er en koreansk velsmagende, tyk, sød, krydret og gæret chilipasta, fremstillet af røde chilipeber, fermenteret rispasta og fermenteret soyabønnepasta. Pastaen bruges meget i det koreanske køkken. Pastaen er spicy, så du må vurdere, hvor meget du skal bruge. Kan du ikke finde den andre steder, kan du bestille den hos www.pandasia.dk. Har du ikke lyst til at anskaffe pastaen, kan du bruge en chilipasta, som du kender, i stedet
Ingredienser
4 personer
- 4 dl ris
- 1 spsk olie til stegning
- 100 g bacon i skiver
- 1 spsk hakket ingefær
- 3 fed hvidløg
- 1 mellemstort løg, gerne rødløg
- 3 dl finthakket spidslål
- 2½ dl ærter, friske eller optøede fra frost
- 2½ dl kimchi, hakket groft *)
- 2 tsk soyasauce
- 1-3 spsk Gochujang sauce**)
- 4 æg + olie til stegning af æggene
- 2 spsk af 'væden' fra kimchi
- 2 spsk sesamolie, anden olie kan bruges, men giver en anden smag
Topping
- lidt basilikum eller koriander
- 1-2 spsk sesamfrø, sorte eller hvide
- evt lidt rød eller grøn chili i tynde skiver
*) Kimchi består af fermenterede grøntsager og nogle gange også rejer og små krebsedyr. Grøntsagerne varierer men oftest består Kimchi af kinakål, kinaradisse, hvidløg og rød chili, og kimchi er næsten obligatorisk i det koreanske køkken. Du kan købe Kimchi i asiatiske markeder og almindelige supermarkeder (jeg finder det ofte i Meny)
**) Gochujang pasta er en koreansk velsmagende, tyk, sød, krydret og gæret chilipasta, fremstillet af røde chilipeber, fermenteret rispasta og fermenteret soyabønnepasta. Pastaen bruges meget i det koreanske køkken. Pastaen er spicy, så du må vurdere, hvor meget du skal bruge. Kan du ikke finde den andre steder, kan du bestille den hos www.pandasia.dk. Har du ikke lyst til at anskaffe pastaen, kan du bruge en chilipasta, som du kender, i stedet
Sådan gør du
- Kog risene efter anvisning på pakken. De behøver ikke blive helt kolde, men de skal blive helt 'tørre'
- Bælg eller tø ærter op
- Skræl og hak ingefær
- Pil og hak løg og hvidløg
- Snit spidskålen fint
- Hak kimchi groft
- Skær bacon i mindre stykker
- Varm 1 spsk olie op til medium varme i en wok eller pande og rist løg og bacon 3-4 minutter, til bacon begynder at blive sprødt
- Tilsæt ingefær og hvidløg og rist yderligere 1 minut
- Tilsæt ærter, kimchi, spidskål og ris og rist 1-2 minutter, til det er gennemvarmt. Skru ned mens du steger æggene (spejlæg) i lidt olie
- Skru igen wok/pande op til medium varme og tilsæt sesamolie, soyasauce, Gochujang sauce og 'væden' fra kimchi og rør det hele sammen
- Server retten i skåle/dybe tallerkener med et æg på hver samt lidt koriander/basilikum, sesamfrø og evt chili