Stegte ris med oksekød og rejer

    Stegte ris med oksekød og rejer - ข้าวผัดเนื้อกุ้ง (khaw pad nuea gung)  er en autentisk hverdagsret fra Bangkok, som man kan nyde i de lidt større gadekøkkener eller på madmarkeder. Retten er ikke spice, og den er yderst velafbalanceret mht de forskellige smage. Vil man have lidt mere 'drøn på' det stærke, kan man servere retten med en lille skål chilisauce eller knust chili ved siden af. Eller man kan hurtigt lave en typisk thaidressing "chili i eddike" af 2 friske røde eller grønne chili skåret i tynde ringe blandet med 2 spsk riseddike i en lille skål.


Ingredienser

til 2 personer - eller til 4 personer i en thaimenu sammen med 3-4 andre thairetter

  • 3 dl kogte, kolde ris
  • 200 g hakket oksekød
  • 100 g rejer
  • 3 forårsløg
  • 1 gulerod
  • 12 sukkerærter
  • 1 stilk bladselleri
  • 3 tsk finthakket hvidløg
  • 1 spsk finthakket ingefær
  • 2 tsk karrypulver
  • 1 spsk sort chilipasta - sebillede nedenfor
  • 3 spsk soyasauce
  • 1 tsk kokossukker eller andet sukker
  • 1 spsk kokosolie til stegning

Til omeletten

  • 2æg
  • 2 spsk vand
  • 2 tsk friskpresset limesaft
  • salt og friskkværnet peber
  • lidt olie til stegning

Til servering

  • 3 spsk groft hakkede cashewnødder eller jordnødder
  • 1 lille håndfuld blandet frisk koriander og frisk basilikum- eller bare én af delene
  • 1 strimlet omelet
  • lidt olie til stegning
  • thaidressing "chili i eddike" - 2 friske røde eller grønne chili skåret i tynde ringe blandet i en lille skål med 2 spsk riseddike eller almindelig eddike  (eddikemængden afhænger af, hvilken type chili, du bruger, om de er store eller små, men eddiken skal lige dække chilistykkerne)

Sådan gør du

  1. Rist nødderne på en tør pande, hak dem groft og stil dem til side
  2. Pisk ingredienserne til omeletten med en gaffel og stil til side
  3. Skræl og riv gulerod
  4. Skyl og skær bladselleri i skiver på 2-3 mm
  5. Skyl og skær sukkerærter i 3-4 strimler på langs
  6. Skyl og skær forårsløg i skrå skiver på ca 1½ cm
  7. Pil og hak hvidløg, skræl og hak ingefær
  8. Varm en sauterpande, wok eller anden pande med høj kant op og rist karry heri 1 minut under omrøring
  9. Tilsæt kokosolien, ingefær, hvidløg og sort chilipasta og sauter 1 minut
  10. Tilsæt det hakkede oksekød og steg det 4-5 minutter
  11. Tilsæt de kogte ris lidt ad gangen under omrøring - bland det godt, så risene ikke klumper. Tilsæt evt en smule soyasauce eller olie, så risene ikke sætter sig fast i panden
  12. Tilsæt sukker, soyasauce, revet gulerod og bladselleri og steg 1 minut
  13. Tilsæt rejer, forårsløg og sukkerærter og varm igennem
  14. Varm en pande med lidt olie op til middel varme og steg en tynd omelet (så panden må gerne være lidt stor). Striml omeletten i tynde strimler på ca ½ cm
  15. Vend omeletstrimlerne i retten og server med drys af de ristede nødder samt koriander