Mango sticky rice - også med hindbær

Mango sticky rice er, som navnet siger, klistrede ris, som er forsigtigt vendt i kokosmælk og serveret med lækker, moden mango. Mango sticky rice (ข้าวเหนียวมะม่วง - khaw niaw mamuang) er en meget kendt, fantastisk og autentisk thai-dessert. En super lækker dessert, som man kan få på næsten ethvert gadehjørne i Thailand, på restauranter eller på stranden. Det er helt fantastisk at sidde på en strand og lytte til bølgerne og spise mango sticky rice. Den stemning kan man jo nok ikke genskabe i et vådt og koldt Danmark, men man kan da prøve ved at lave en portion sticky rice. Jeg er faktisk også vild med at spice mango sticky rice som morgenmad - det giver en masse energi. Opskriften her er ikke helt autentisk, men den er ret nem, og desserten smager som i Thailand.

Sticky rice serveres normalt sammen med skiver af moden mango med lidt revet kokos på toppen. Da jeg ikke kunne finde en rigtig moden mango (og ikke havde tålmodighed til at lade mangoen ligge i flere dage for at modne), besluttede jeg at prøve noget nyt. Jeg skar mangoen i meget små tern og kogte den sammen med lidt limesaft og serverede risene i små glas med mangoen over. Og da jeg var i gang med alternativerne, lavede jeg også lige nogle glas med hindbær - jeg må spørge nogle af mine thaivenner om, hvad de tænker om det, men det smagte fortræffeligt


Ingredienser

4 portioner eller små portioner i 8 små glas

Sticky rice

  • 2 dl grødris
  • 4 dl vand
  • 3 dl kokosmælk
  • 1 spsk palme- eller rørsukker
  • 1 tsk salt
  • vand til at lægge risene i blød


Mangotern

  • 1 mango, der ikke er ret moden
  • saft af ½-1 limefrugt

Eller

  • 1 mango, der er dejlig moden, skåret i skiver

Hindbærmos

  • 1 håndfuld frosne hindbær
  • evt en knivspids lakridspulver



Sådan gør du

  1. Læg risene i blød i vand, så de er godt dækket. Lad dem stå i minimum et par timer men helst ca 6 timer
  2. Hæld vandet fra risene, skyl dem, hæld dem i en gryde og bring dem i kog i 4 dl vand 
  3. Læg låg på gryden og lad risene simre i ca 20 minutter til vandet er absorberet
  4. Sluk for gryden men lad låget blive på
  5. I en anden gryde kommer du kokosmælk, sukker og salt. Varm det op til lige før kogepunktet og til sukkeret er smeltet
  6. Hæld kokosmælken over risene og læg låget på igen. Du skal ikke røre i det - det skal stå og trække i ½ - 1 time
  7. Vend risene forsigtigt inden du serverer dem

    Server dine sticky rice på tallerkner sammen med skiver af moden mango, eller som jeg har gjort her, i små glas med små kogte mangotern med et drys revet kokos/kokosmel over eller med hindbærmos

    Mangotern

  1. Skræl mangoen og skær den i meget små tern
  2. Kom mangoen i en lille gryde sammen med limesaften, kog det forsigtigt op og lad det simre ved meget svag varme i 1-2 minutter, til mangoen er blød og lækker. Mangoen må ikke koge ud. 
  3. Hvis du har en lækker, moden mango og vil servere i glas, som jeg har gjort her, kan du, i stedet for at koge din mango, skære den i tern og dryppe lidt limesaft over

Hindbærmos

  1. Kom hindbær i en lille gryde og giv det et forsigtigt opkog. Lad det simre ved meget svag varme i 1 minut og rør evt lakridspulver i