Thai hakket oksekød med grønne peberkorn

Thai hakket oksekød med grønne peberkorn er en thaiinspireret oksekødsret. Den har ikke mange ingredienser, er ikke specielt spicy og er nem at lave. Retten indeholder grønne peberkorn. Kan du ikke finde disse grønne peberkorn, hvor du normalt handler, kan du bruge sorte eller hvide i stedet. De grønne peberkorn er tørrede, umodne frø fra samme plante som de sorte. De sorte er tørrede, modne peberkorn, og de hvide er tørrede, modne peberkorn, hvor den yderste frøkappe er fjernet. De grønne peberkorn er lidt friskere i smagen end de sorte og hvide. Du kan også vælge at bruge de syltede madagascarpeber, som fås i små dåser. Risnudler passer super godt til nogle oksekødsretter – også til denne, så det er den type nudler, jeg serverer til retten


Ingredienser

Til 4 personer

  • 1 stor gulerod eller 2 mindre – gule eller almindelige orange
  • 1 lang grøn chili
  • 2 spsk soyasauce
  • friskpresset saft + revet skal af 1 økologisk/ubehandlet lime
  • 1 spsk sukker, gerne rørsukker – kan erstattes af sirup eller flydende honning
  • 2 spsk olie til stegning
  • 1 stk lemongrass
  • 1 spsk stødt gurkemeje
  • 1 spsk stødt koriander
  • 4 limeblade, tørrede eller frosne
  • 1 aubergine *)
  • 1 løg
  • 600 g hakket oksekød
  • 200 ml kokosmælk (= ½ dåse)
  • 2 spsk grønne peberkorn – de syltede madagascarpeber eller tørrede grønne (se ovenfor)

Til servering

  • kogte risnudler
  • evt lidt hakket persille

*) vælg en aubergine, der ikke er alt for tyk

Sådan gør du

  1. Skræl/vask gulerødder og kør dem igennem en spiralizer, så du får lange 'spaghettistrimler' **)
  2. Skær den grønne chili i tynde skiver
  3. Rør soyasauce, limesaft + revet skal og sukker sammen i en lille skål, så sukkeret smelter og vend gulerødder og chili heri. Stil til side
  4. Skær bunden af lemongrass, fjern det yderste 'blad' og hak den fint
  5. Skyl aubergine og skær den i skiver på ca ½ cm
  6. Pil løget, halver det og skær dem i tynde skiver
  7. Varm olien op til høj varme i en wok eller pande med høj kant. Tilsæt lemongrass, limeblade, gurkemeje og koriander og rist 1 minut
  8. Tilsæt aubergine og rist 1 minut
  9. Tilsæt det hakkede oksekød og løget og rist ca 3 minutter, til kødet er brunet
  10. Skru ned for varmen og tilsæt kokosmælk og peberkorn og lad retten simre 6-8 minutter, til auberginen er mør og kokosmælken er kogt lidt ind, så du har en tyk og cremet kokossauce
  11. Rør gulerod-chili blandingen i sammen med væsken og lad simre 1 minut
  12. Mens retten koger, tilberedes risnudlerne efter anvisning på pakken

Server retten med risnudlerne og evt drysset med lidt grønt, fx hakket persille

**) Har du ikke en spiralizer, kan du bruge en kartoffelskræller eller et mandolinjern. Så får du brede strimler, men det betyder intet for smagen – kun udseendet. Laver du brede strimler, kan du evt snitte dem igennem på langs