Thai salat med stegte æg

Sprøde stegte æg med lækre brune, sprøde kanter i en skøn dressing sammen med grøntsager – det er en lækker thai salat med stegte æg. En meget typisk salat, som du finder i mange gadekøkkener og streetfood restauranter i Thailand. Dressingen er fantastisk til æggene og grøntsagerne, og sidst jeg var i Bangkok, fik jeg spurgt en 'gadekok' om blandingsforholdet mellem ingredienserne i dressingen. Salaten, jeg fik serveret, var spicy, men salaten kan sagtens laves mild, hvis du foretrækker det. Så vælg chili efter dine smagsløg og den styrke, du ønsker. Det lyder voldsomt med brugen af olie, men det er vigtigt, at æggene kan 'flyde', for at de kan blive sprøde. Så vælg en wok eller en lille pande (lille diameter), så skal der ikke så meget olie til (ca 1 cm), og steg ét æg ad gangen. Du kan servere ris til (thaierne siger jasmin ris) og nyde salaten som et måltid i sig selv. Eller du kan servere salaten sammen med 3-4 andre thairetter, afhængig af hvor mange personer, I er, sådan som thaierne gør det.
Tip:
Brug ikke æg, der kommer lige fra køleskabet. Lad æggene blive lidt lune, før du steger dem. Hvis de er for kolde, vil de køle olien og dermed bliver det sværere at få dem sprøde
Ingredienser
Til 3-4 personer sammen med andre thairetter eller som selvstændig ret sammen med ris til 2-3 personer
Dressing
- 1-2 thai chili
- 1½ spsk sukker, gerne palmesukker
- 3 spsk friskpresset limesaft
- 2 spsk fiskesauce, kan erstattes af soyasauce
Salat
- olie til stegning
- 4 æg
- ½ løg, rødt eller hvidt
- 2 stilke bladselleri
- 2 stk store tomater
- 2-3 forårsløg
- ca ½ dl ristede peanuts
Sådan gør du
Dressing
- Fjern kernerne fra chilier, hak dem fint med en kniv og kom dem i en skål. Rør sukkeret i og dernæst resten af ingredienserne. Stil dressingen til side
Stegte æg
- Varm lidt under 1 cm olie op i en wok eller lille pande til medium-høj varme. Slå et æg ud i olien - æggehviden skal begynde at boble med det samme. Med en ske øser du olie op over ægget mens det steger. Steg ca 2 minutter eller til æggeblommen er blevet fast og æggehviden er blevet gylden og sprød rundt i kanten (æggeblommen skal kunne skæres uden at løbe ud)
- Læg ægget op på et stykke fedtsugende papir eller køkkenrulle og gentag med de andre æg
Salat
- Pil løget, halver det og skær den ene halvdel i både
- Skyl bladselleristilke og skær dem i skrå skiver på ca 2½ cm
- Skyl tomater og skær dem i både
- Skyl forårsløg og skær dem i skrå skiver på ca 2½ cm
- Hak peanuts groft
- Anret grøntsagerne på et fad
- Skær æggene ud i 6 stykker hver – skær så der er lidt blomme med i hvert stykke og fordel æggestykkerne mellem grøntsagerne
- Hæld dressingen over og drys med de hakkede peanuts
Server æggesalaten med kogte ris til eller sammen med 3-4 andre thairetter som en thaimenu

