Jeg elsker den traditionelle thailandske tom yam suppe, som vi ofte spiser både i Thailand og herhjemme. Man kan få suppen alle vegne i Thailand. Den er ofte ret forskellig fra by til by, fra region til region, og den laves med enten rejer eller kylling. Nogle steder putter man kokosmælk i, andre steder gør man ikke.
Det, jeg synes gør suppen så delikat, er de forskellige smage fra citrongræs, limeblade, ingefær, galanga og chili. Denne kombination er virkelig fantastisk. Jeg har sammensat en version af suppen, som vi holder meget af, og den er nem at lave. Den version, der kommer her, er min yndlingsversion - nemlig med rejer (ต้มยำกุ้ง- tom yam gung)
Ingredienser
til 2-3 personer
- ca 10 store rejer pr person (jeg bruger vannamei rejer med haler)
- 1 liter hønsebouillon, grøntsagsbouillon eller vand
- 1 lille dåse kokosmælk, 165 ml
- 3 fed hvidløg
- 1 stort løg
- 1-2 bird eye chilier (røde chilier- disse kan undlades eller du kan vælge chilier, du kender og ved, passer til dine smagsløg, suppen er spicy)
- 2 stængler citrongræs
- 8 limeblade
- 20 g galangarod (hvis ikke, du kan få fat i galangarod, så brug dobbelt op af ingefær. Er du ikke i nærheden af et asiatisk marked, kan du få galanga på nettet i fx Pandasia.dk, og de er hurtige til at sende)
- 30 g ingefær
- 2 spsk palmesukker eller rørsukker
- 2 spsk fiskesauce
- 2 spsk thai chili pasta (Sambal-Oelek kan bruges i stedet)
- 10 cherry tomater
- 10 champignon
- 6 babymajs
- 3 forårsløg
- 2 spsk frisk koriander
Til servering
- saft af 1 lime
- hakket frisk chili eller tørret chili
- forårsløg og koriander
Sådan gør du
Skær citrongræs i 3 dele og frigiv smagene ved at banke på dem med bagenden af en kniv
Skræl galanga og ingefær og skær det i tynde skiver
Skær babymajs i skiver på ca 1 cm
Rens champignon og skær dem i kvarter
Skyl cherry tomater og skær dem i halve
Skær skalotteløg og hvidløg i tynde skiver
Skyl forårsløg og skær dem i skrå skiver på ca 2 cm
Hak frisk koriander
Flæk chilier, fjern kerner og skær dem i tynde skiver
Hæld 1 l vand eller hønsebouillon i en gryde sammen med galanga, ingefær, limeblade, hvidløg, skalotteløg, forårsløg og evt frisk chili og kog dette i 5-6 minutter ved medium varme
Tilsæt champignon, babymajs, tomater, chilipasta, palmesukker (rørsukker), fiskesauce og koriander og kog yderligere 2 minutter
Tilsæt rejer og kokosmælk og varm igennem
Server i skåle med frisk koriander og evt basilikum drysset over samt limebåde og frisk eller tørret chili, som man selv kan komme på suppen