Italiensk Panzanella - brødsalat med tomater, basilikum og brødtern

Panzanella er en italiensk brødsalat, der består af tomater, løg, basilikum og daggammelt brød. Simpelt og få ingredienser på bedste italienske vis. I nogle varianter af salaten er der dog også agurk, hvilket der er i min. Dressingen er ofte en typisk olie-eddike dressing. I min version har jeg tilsat lidt friskpresset citronsaft og flydende honning, hvilket, efter min mening, passer fantastisk til brød og tomater. Alt slags brød kan bruges i salaten (dog ikke rugbrøg :-)) - en god måde at få brugt sine brødrester og undgå madspild. Jeg serverer ofte salaten til grill, fx grillspyd med marineret kylling og aubergineruller, men den kan bruges til alle slags retter og som frokostsalat


Ingredienser

Til 4 personer som tilbehør

  • ca 300 g daggammelt brød
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk tørret oregano
  • 4 spsk olivenolie
  • 1 agurk
  • 600 g tomater, gerne forskellige slags, der kan skæres i halve, kvarte eller grove stykker
  • 1 rødløg
  • 2 spsk kapers
  • 1 stor håndfuld frisk basilikum

Dressing

  • 2 spsk olivenolie
  • 2 spsk salateddike, fx æblecidereddike eller hvidvinseddike
  • 1 tsk flagesalt
  • 1 spsk friskpresset citronsaft
  • 2 tsk flydende honning, gerne akacishonning
  • friskkværnet peber


Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 200 grader (varmluft)
  2. Kom 4 spsk olivenolie og 1 tsk tørret oregano i en lille skål, pres hvidløget heri og rør det sammen
  3. Skær brødet i tern på ca 2 cm x 2 cm, læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, hæld olie/hvidløgsblandingen over og bag dem ca 15 minutter til de bliver lysebrune og sprøde
  4. Bland ingredienserne til dressingen i en salatskål og smag til med salt og friskkværnet peber
  5. Skyl agurken, skær den i tern på ca 1 cm x 1 cm og kom den i skålen med dressingen
  6. Skyl tomaterne og skær dem i grove stykker. Bruger du cherrytomater, skærer du dem i halve, cocktailtomater skæres i kvarte og større tomater skæres i grove stykker. Kom tomaterne i skålen til agurkerne
  7. Pil rødløg, halver det og skær det i tynde skiver
  8. Vend løg og kapers i skålen sammen med agurk og tomater
  9. Lige inden serveringen vendes brødternene i sammen med basilikum

Salaten egner sig virkelig godt til grill. Jeg serverer den fx til grillspyd med marineret kylling og aubergineruller