Japanske kødboller - rullet i teriyakisauce, sesam og forårsløg

    Små lækre japanske kødboller, der er rullet i en teriyakisauce, fintsnittede forårsløg og sesamfrø. Kødbollerne er super nemme at lave og meget anvendelige. Server dem fx som hovedret sammen med forskellige grøntsager eller mættende salater. Server dem som en dejlig forret eller kom dem i en nudelret. Eller server dem som en hyggelig snack. 

    Se mine grøntsagsretter og salater og find, hvad du har lyst til sammen med kødbollerne. Fx Ovnbagt hokkaidosalat, Rosenkålsalat eller Salat med bagte sød kartofler og jordskogger

    Laver du dobbeltportion af kødbollerne, eller får du lavet for mange, skal du ikke fortvivle, da de sagtens kan fryses


Ingredienser

Til 15 kødboller med en diameter på ca 4-5 cm - det passede til 4 personer sammen med Ovnbagt hokkaidosalat,

Kødboller 

  • 450 g hakket oksekød
  • 1 æg
  • 3 fed presset hvidløg
  • 2 forårsløg
  • 2 spsk soyasauce
  • 1 spsk revet ingefær
  • 30 g panko rasp *)

Topping

  • 2 tsk Maizena (majsstivelse)
  • ½ dl vand
  • 3 dl teriyakisauce
  • 2 spsk merin **) - kan udelades
  • 1 forårsløg
  • 4-5 spsk sesamfrø 

*) Pankorasp er en speciel japansk rasp, der har en større krumme end almindelig rasp. Raspen er rigtig god til panering, da den suger mindre fedtstof, hvilket giver en mere sprød krumme og mindre fedt i maden. Raspen, der er lavet af hvede, kartoffelstivelse eller ris, bruges meget i det japanske køkken. Man kan købe raspen i asiatiske supermarkeder og blandt andet i Fakta. I disse kødboller skal raspen blandes i kødet, og da krummen er større end almindelig rasp, giver det mere luftighed. Men selvfølgelig kan almindelig rasp bruges

**) Mirin er en sød risvin der bruges til utroligt mange retter i det japanske køkken. Til madlavning kan merin erstattes af madlavnings sake Ryorishu ("Cooking Sake"), som i det Japan køkken udelukkende bruges til madlavning, og ikke nydes som en drik, ligesom almindelig Sake


Sådan gør du

Kødboller

  1. Tænd ovnen på 180 grader (varmlugt)
  2. Kom det hakkede oksekød og æg i en skål. Pres hvidløg og riv ingefær ned i skålen
  3. Skyl forårsløg og snit dem fint. Kom dem i skålen til kødet sammen med soyasauce og panko rasp
  4. Rør det hele godt sammen til en jævn fars og form kødboller (jeg laver mine kødboller 4-5 cm i diameter)
  5. Læg kødbollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem 20 minutter. Tjek efter 18 minutter, at kødbollerne ikke bliver for tørre

Topping

  1. Rør Maizena ud i vandet i en lille skål. Hæld det over i en lille gryde sammen med teriyakisaucen og merin. Kog det op til det tykner og tag det af varmen
  2. Skyl og hak forårsløget fint og bland det på en tallerken med sesamfrø
  3. Når kødbollerne er klar, rulles de i teriyakisaucen og derefter i blandingen af forårsløg og sesamfrø

Server de lækre kødboller som en middagsret sammen med grøntsager eller salat, som en forret, som snacks eller i en nudelret