Kofta er små lækre krydrede kødboller, som, i forskellige variationer, spises i mellemøsten, Tyrkiet og asien. Nogle steder runde, som vores frikadeller. Andre steder aflange. De er super at grille på spyd, men spydet er ikke en nødvendighed, hvis ikke lige det er grillvejr. Man kan grille kofta i ovnen, eller man kan stege dem på panden.
Kofta bliver lavet af alt slags hakket kød - oksekød, kylling, lam eller svinekød. Man kan også slippe af sted med at lave dem af hakket fisk.
Kofta bliver ofte serveret i en krydret sauce og spises med ris eller brød til.
Min variation er lavet af oksekød, og jeg har grillet mine kofta i ovnen.
Ingredienser
til 4 personer
Til saucen
1 stort rødløg
chili - vælg den mængde og styrke, der passer til dine smagsløg, men saucen skal være spicy
4 fed hvidløg
2 spsk revet ingefær
2 tsk. stødt spidskommen
2 tsk stødt kardemomme
1 tsk. stødt gurkemeje
1 tsk. stødt koriander
2 tsk. Garam Masala krydderi
3 laurbærblade
2 spsk. olivenolie
1 dåse flåede, hakkede tomater
2 dl grøntsagsbouillon
1 lille ds kokosmælk
salt og peber
Til kødbollerne
400 g hakket oksekød
2 spsk rasp
1 æg
2 spsk. friskhakket koriander
2 tsk kardemomme
2 tsk chilipasta - jeg bruger Chu Chum (se billede nedenfor), som jeg køber i Meny, men en Sambal Oelek kan også bruges
Sådan gør du
Hak løg, hvidløg og chili og sauter dem i olivenolie til løgene er blevet klare. Tag halvdelen fra til farsen og lad resten blive i panden
Tilsæt spidskommen, gurkemeje, kardemomme, stødt koriander og Garam Masala krydderi til indholdet i panden og lad det stege et par minutter
Tilsæt de hakkede tomater, bouillon og laurbærblade og lad saucen simre 15 minutter, så den bliver tykkere. Smag til med salt og peber. Sluk derefter for saucen og start på kødbollerne.
Kom den hakkede oksefars i en skål og tilsæt den grøntsagsblanding, du gemte samt æg, rasp, koriander, kardemomme og chilipasta og rør det godt sammen
Form 20 kødboller af oksefarsen og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
Tænd for ovnens grill på ca. 190° C.
Sæt kødbollerne i ovnen og lad dem grille i ca. 12 minutter - vend kødbollerne og grill yderligere 12 minutter (jeg tjekker altid efter 10 minutter, for at se om kødbollerne er ok - det går normalt hurtigere, når de er blevet vendt)
Tag laurbærbladene op af saucen og rør kokoscremen i
Læg de færdige kødboller i saucen og varm igennem
Drys evt. lidt friskhakket koriander over inden servering
Server med kogte ris og/eller brød - fx nanbrød eller grillede pita