Libanesisk oksekød med aubergine 

Libanesisk, eller mellemøstlig, og arabisk mad i det hele taget, er ret lækkert og spændende, Især er jeg vild med deres meze, som er arabiske appetizere, små retter, som man sidder og nipper af.

På libanesiske reatauranter bestiller jeg ofte 3-4 meze i stedet for en hovedret. Jeg er simpelthen vild med tabouleh, hummus, baba ganoush, falafel m.m. Og det er sjovt at lade sig inspirere af retterne, gætte sig til hvad de består af og så lave sine egne versioner. En anden fordel ved det libanesiske køkken er, at der er massevis af vegetariske retter. 

I Bangkok er der en fantastisk libanesisk restaurant, Al Saray,  hvor vi fik en ret med oksekød og auberginer. En stor smagsoplevelse med mange krydderier. Nedenstående er min version af den lækre ret. Jeg spiser gerne nogle meze til, fx passer baba ganoush fantastisk til retten sammen med en spicy agurkesalat og en grøn salat med frugt i. 


Ingredienser

til 4 personer

  • 2 auberginerne
  • 800 g hakket oksekød
  • 2 løg, mellemstore
  • 2 store tomater
  • 1 chili der passer til dine smagsløg i styrke - retten skal være en lille smule spicy
  • 2 spsk revet ingefær
  • 2 spsk tomatpure
  • 2 tsk tørret mynte
  • 2 tsk allehånde
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 2 spsk vand
  • en håndfuld rosiner og eller pinjekerner
  • ca. 300 g revet mozzarella
  • olivenolie til stegning af oksekødet
  • 5 dl ris - jeg bruger altid basmatiris

Sådan gør du

  1. Kog risene efter anvisning på pakken.
  2. Mens risene koger, skærer du auberginerne i tynde skiver på langs, drys dem med salt på begge sider og lad dem stå i ca. 20 minutter
  3. Varm imens ovnen op til 180 grader (varmluft)
  4. Skyl saltet af auberginerne, tør dem med køkkenrulle eller viskestykke og læg dem på bagepapir på en bageplade. Pensl aubergineskiverne med lidt olivenolie. Bag dem midt i ovnen i ca. 15 minutter til de bliver bløde
  5. Mens auberginerne bager hakker du løg, river ingefær og skærer tomaterne i tern
  6. Sauter løgene og chili til løgene tager en lille smule farve
  7. Tilsæt det hakkede kød og ingefær og steg til kødet er brunet og væden er næsten væk.
  8. Tilsæt tomater, mynte, allehånde, kanel, tomatkoncentrat, vand og rosiner og lad det hele stege 2 minutter mere
  9. Smør en lille smule olivenolie i bunden af et ildfast fad. Kom halvdelen af auberginerne i fadet, derefter halvdelen af kødet, halvdelen af risene og halvdelen af osten. Gentag med auberginer, kød, ris og ost og dæk fadet med stanniol.
  10. Bag i ovnen ved 180 grader i 20 - 25 minutter


Serveres med grøn salat og/eller brød . Det passer fantastisk til rettens krydderier at putte frugt, fx ananas i tern, fersken/nektarin i tern, halverede druer eller tranebær i salaten. Baba ganoush og den indiske raita passer strålende til retten, især hvis man også serverer brød til.