Panna cotta med rabarbergelé, rabarberkompot og grannålesirup

Endnu engang bliver der pukket rabarber i haven - denne gang til en herlig sommerdessert. Panna cotta er en traditionel italiensk dessert. Panna cotta betyder kogt fløde, og panna cotta desserten er en slags fløderand/budding, der laves ved at koge fløde op med sukker og fx vanilje. Man kan tilsætte andre smagsvarianter, fx kanel, hvilket jeg har gjort i denne panna cotta med rabarbergelé og rabarberkompot, da rabarber og kanel går virkelig godt sammen. Jeg brugte en smule af min grannålesirup i rabarberkompotten - men andre sirupper kan sagtens bruges, eller sirup kan helt undværes og desserten er stadig super lækker. Prøv også min Rabarber panna cotta med Amaretto


Ingredienser

til 4 glas 

Panna cotta

  • 3 blade husblas
  • 5 dl piskefløde
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 stang hel kanel
  • 70 g sukker

Rabarbergelé

  • 50 g friske rabarber, efter de er renset 
  • 1 dl vand
  • 15 g sukker
  • 1 blad husblas

Rabarberkompot med grannålesirup

  • 100 g rabarber, efter de er renset
  • 15 g rørsukker
  • 1 spsk grannålesirup *
  • ½ tsk vaniljesukker
  • 2 dl piskefløde

* Hvis du ikke lige har lavet grannålesirup (det er nemt og sjovt), kan andre blomstersirupper, fx lavendelsirup eller ahornsirup, sagtens bruges i stedet

Sådan gør du

Panna cotta
  1. Udblød husblassen i en skål koldt vand
  2. Hæld fløde, sukker, vanilje og kanelstangen i en lille gryde og kog det op. Pas på det ikke koger over. Tag kanelstangen op og sluk for varmen
  3. Tag husblassen op, klem vandet fra og smelt den i den varme fløde
  4. Hæld cremen i 4 glas, der stilles i køleskabet. Lad panna cottaen hvile i ca 5 timer i køleskabet. Har du mulighed for det, kan du sagtens lave din panna cotta dagen før, den skal bruges og lade den overnatte i køleskabet*

Rabarbergelé

  1. Skær blade og bund af rabarberne, skyl dem og skær dem i små stykker
  2. Kom husblas i en skål med koldt vand
  3. Kom vand, rabarber og sukker i en gryde og giv det et opkog indtil sukkeret er smeltet
  4. Hæld saften gennem en si over i en skål
  5. Tag husblas op, klem vandet fra og kom det i skålen med rabarbersaften. Rør det godt til husblassen er smeltet og lad det køle af
  6. Hæld forsigtigt rabarbergeléen over de kolde panna cotta og sæt glassene tilbage i køleskabet i minimum 3 timer

Rabarberkompot

  1. Skær blade og bund af rabarberne, skyl dem og skær dem i stykker på ca 1 cm, som kommes i en gryde sammen med sukker og vaniljesukker
  2. Lad det hele stå i ca ½ time, så sukkeret trækker saft ud af rabarberne (så undgår du at komme vand i)
  3. Kom derefter gryden i kog, skru ned og lad rabarberne simre i 4-5 minutter. De skal blive bløde men endelig ikke koge helt ud. Rør grannålesiruppen (eller anden sirup) i og lad kompotten køle af
  4. Pisk fløden stiv og luftig og vend den forsigtigt med kompotten. Læg et lag rabarberkompot ovenpå panna cottaen og pynt med fx revet chokolade og/eller grannåle (afhængig af, hvilken sirup, du bruger). Jeg rev nogle tynde strimler af en rabarb, de krøller og ser festlige ud

* jeg lavede min panna cotta skrå ved at rulle et viskestykke sammen, lægge det i et fad og herpå placere mine glas. Viskestykket gør, at glassene ikke glider, så de kan stå og køle af i en skrå position. Da rabargeléen skulle på, vendte jeg glassene normalt. Det giver en god effekt, så man ikke nyder panna cottaen lag for lag, men kan få de forskellige smage og konsistenser mixet, når man spiser desserten