Rabarber Panna Cotta med Amaretto

Så er det næsten sommer, når der er små nye rabarber i haven. Det er så lækkert at gå ud og trække de første rabarber op af jorden. De blev brugt i en herlig rabarber panna cotta, som er en italiensk dessert. 'Panna cotta' betyder på italiensk 'kogt fløde', og det er lige det, denne dessert er. Rabarberne giver fantastisk friskhed til den lidt tunge fløde. Det er virkelig nemt og simpelt at lave desserten, og jeg er sikker på, at dine gæster og din familie vil elske den. Panna cottaen kan tilberedes i forvejen (fx dagen før den skal bruges) og serveres direkte fra køleskabet. Se også min eksotiske mango panna cotta, som er en 'light' version af desserten, hvor jeg har brugt kaffefløde i stedet for piskefløde. Prøv også Panna Cotta  med rabarberkompot og grannålesirup


Ingredienser

Til 4 - 6 glas

Panna Cotta

  • 3 blade husblas
  • 1 stang vanilje eller 1 tsk vaniljeextrakt
  • 5 dl piskefløde
  • 50 g sukker
  • 2 spsk Amaretto (Italiensk mandellikør. Kan erstattes af anden likør eller udelades)

Rabarbergelé

  • 125 g rabarber
  • 1½ dl vand
  • 3 spsk sukker
  • 1½ blad husblas

Bagt rabarberkompot

  • rabarberne fra rabarbergeléen, når saften er siet fra
  • 1 spsk sirup, jeg brugte vaniljesirup men andre sirupper eller fx akaciehonning er godt

Topping

  • mandelflager sammen med den bagte rabarberkompot

Sådan gør du

Panna Cotta

  1. Læg husblassen i blød i koldt vand i 5-10 minutter - den skal være dækket med vand
  2. Hvis du bruger en vaniljestang, flækker du den og skraber kornene ud
  3. Kom fløde, sukker, vaniljekorn og -stang - eller vaniljeextrakt - i en gryde og kog det op. Tag det af varmen
  4. Pres husblassen fri for vand og smelt den i den varme fløde
  5. Lad det køle en smule og hæld det på 4-6 glas, som stilles på køl

Rabarbergelé

  1. Kom husblassen i en skål med koldt vand i 5- 10 minutter - den skal være dækket med vand
  2. Skyl rabarberne og skær dem i stykker på ca 1½ cm
  3. Kom rabarber, vand og sukker i en gryde og kog det op, så sukkeret smelter og hæld derefter saften gennem en si ned i en skål
  4. Pres vandet ud af husblassen og opløs denne i den varme saft. Lad saften køle af ved stuetemperatur
  5. Hæld forsigtigt rabarbergeleen over de stivnede panna cotta'er og sæt dem igen på køl til geleen er blevet stiv - det tager et par timer

Bagt rabarberkompot

  1. Tænd ovnen på 175 grader (varmluft)
  2. Kom rabarberne fra sien (dem der er kogt saft af) i en skål og vend dem med sirup eller honning
  3. Læg et stykke bagepapir på en bageplade og fordel rabarberne herpå
  4. Bar nu rabarberne i 15 minutter og lad dem køle af
  5. Inden servering toppes panna cotta'erne med den bagte rabarberkompot og mandelflager

Tip:

Der er mange muligheder for at pynte panna cotta'erne. Jeg brugte rabarber og mandler, da de komplimenterer hinanden godt, især fordi jeg kom Amaretto i. Andre gode toppings:

- rabarber og hvid chokolade - revet eller flager

- jordbær og hvid chokolade - revet eller flager

- blåbær eller ribs