Poke bowl med varmrøget laks

Et herligt sommermåltid. En poke bowl er en ret, der stammer fra Hawaii. Oprindeligt er retten lavet med masser af grøntsager og rå, marineret fisk. Men den kan sagtens laves med fx grillet laks eller tun, varmrøget laks eller kylling. Man kan virkelig lade fantasien løbe, når man vælger grøntsager til bowlen, både hvad farver og former angår. Der er ikke en fast opskrift, så man kan vælge de grøntsager, man har i køleskabet, og dem man godt kan lide. Til denne poke bowl har jeg brugt varmrøget laks, da jeg havde nogle stykker i køleskabet, der skulle bruges. Jeg valgte at koge en blanding af jasminris og quinoa, da de kan koges sammen mht vandmængde og kogetid. Og så brugte jeg de grøntsager, jeg havde i have og køleskab - og indrømmet: jeg valgte lidt efter farve (jeg er nemlig vild med alle slags grøntsager). Jeg lavede en thaidressing til min bowle.

Du får her, til inspiration, opskriften på min bowle med varmrøget laks og de grøntsager, jeg valgte. Men som sagt er der virkelig mange muligheder. Min erfaring siger mig, at 1 dl ris + 1 del quinoa er lige i overkanten til 2 personer, men ½ af hver er for lidt. Så bliver der for meget, kan resten sagtens gemmes til en rissalat

Tip 1: Ris og quinoa kan erstattes af/blandes med bulgur eller couscous. Har du en dåse eller en rest kidneybønner eller kikærter, er det også virkelig godt i bowlen

Tip 2Min thaidressing kan erstattes af en sesamdressing/Goma-dressing - især hvis bowlen er lavet med fisk. Til kylling bruger jeg som regel thaidressingen


Ingredienser

Til 2 personer

  • 2 stk varmrøget laks, ca 200 g
  • 1 dl jasmin eller basmatiris
  • 1 dl quinoa
  • 1 avocado
  • 2 gulerødder
  • 1 sguash
  • 1 agurk
  • 1 skive cantaloup melon
  • 2 forårsløg
  • 1 håndfuld rød eller hvid spidskål
  • 1 rød snackpeber

Dressing

  • 2 tsk revet ingefær
  • ½ dl soyasauce
  • 2 spsk chilisauce, vælg om du vil have spicy eller sød- begge dele er fint
  • friskpresset saft af en limefrugt

Topping

  • frisk koriander
  • 1 spsk ristede sesamfrø, evt sorte sesam
  • evt lidt knust chili eller 1 hakket frisk chili
  • ca 10 friske bælgede ærter

Sådan gør du

  1. Kog ris og quinoa efter anvisningen på rispakken - de har samme kogetid og vandmængde. Lad ris/quinoa køle af mens du forbereder resten
  2. Rist sesamfrøene på en tør pande
  3. Skræl avocadoen og skær den i skiver
  4. Skyl agurken og skær den i lange bånd med en kartoffelskræller. Rul derefter båndene sammen til små ruller
  5. Skyl sguash og lav den til 'spaghetti' med en spiralizer - alternativt kan du lave tynde stave
  6. Skræl eller skyl gulerødder og skær i tynde skrå skiver
  7. Skyl snackpeber og skær den i tynde ringe - fjern kernerne
  8. Skær en skive af melonen, skræl den og stik den ud i fx stjerner eller blomster med en kageform. Hvis ikke du har en sådan, kan du skære melonskiven ud i trekanter eller firkanter
  9. Snit spidskål
  10. Skyl og snit forårsløg i tynde skiver - både det hvide og det grønne
  11. Skær den varmrøgede laks i mundrette stykker
  12. Bland ingredienserne til dressingen
  13. Brug fantasien og anret din poke bowl. Inden servering hældes dressingen over og bowlen drysses med frisk koriander, de ristede sesamfrø, de bælgede ærter og evt knust eller frisk chili