Salat med most avocado og yoghurt

Oftest bruges most avocado i sandwich, guacamole eller andre former for dip, men i denne salat er det brugt som en del af en salat med asparges, linser, urter og knas. Jeg har ladet mig inspirere af det mellemøstlige/arabiske køkkens salater med mange af ingredienserne, fx den lækre blanding af mandler, granatæblekerner, mynte, persille og sumak *) Da linser er sunde, mættende og proteinholdige kan salaten serveres som en vegetarret, som frokost eller som tilbehør til fx grille eller ovnbagt laks 

*) Sumak er et rødt, syrligt og aromatisk krydderi fra mellemøsten. Krydderiet kan købes i etniske butikker/markeder. Har du ikke lige sumak, kan du erstatte det ved at rive 1 spsk af skallen fra 1 økologisk/ubehandlet citron og blande det med 1 spsk presset citronsaft, for at opnå den syrlige smag. Den røde farve fås selvfølgelig ikke, men salaten kan sagtens fungere uden 


Ingredienser

Til 2-3 personer som middagsret eller 4 personer som tilbehør

  • 1 bundt grønne asparges
  • ca 3/4 dl olivenolie eller anden olie
  • ½ tsk stødt spidskommen
  • ½ tsk røget paprika
  • ½ dl mandelflager eller hakkede mandler
  • ½ dl græskarkerner, gerne saltede
  • 1 ds grønne linser (400 g)
  • 1/4 dl stenfri sorte oliven, hakkede
  • 1½ dl granatæblekerner
  • ½ dl bredbladet persille, hakket groft
  • ½ dl mynteblade, hakket groft
  • saft af ½ citron
  • 1 spsk granatæblesirup eller anden sirup

Avocado yoghurt

  • 2 stk avocado, modne
  • saft af 1 citron
  • 1 tsk fint hakket, grøn chili
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 1 1/4 dl græsk yoghurt
  • 1 spsk sumak *)

Til servering

  • Lidt ekstra bredbladet persille

*) Sumak er et rødt, syrligt og aromatisk krydderi fra mellemøsten. Krydderiet kan købes i etniske butikker/markeder. Har du ikke lige sumak, kan du erstatte det ved at rive 1 spsk af skallen fra 1 økologisk/ubehandlet citron og blande det med 1 spsk presset citronsaft, for at opnå den syrlige smag. Den røde farve fås selvfølgelig ikke, men salaten kan sagtens fungere uden

Sådan gør du

  1. Hæld linserne i en si, skyl dem med koldt vand og lad dem dryppe af
  2. Hak mandler, hvis du bruger hele mandler, hak oliven, persille og mynte og pres citronen
  3. Knæk den nederste hårde del af aspargesene
  4. Varm en pande op til middel varme med 2 spsk olivenolie og rist aspargesene 2 minutter, drys dem med salt og friskkværnet peber og læg dem på en tallerken
  5. Kom 2 spsk olivenolie på panden og rist under omrøring mandler, græskarkerner, spidskommen og paprika 2-3 minutter. Hæld det over i en skål sammen med linser, oliven, granatæblekerner, persille og mynte.
  6. Pisk 1 spsk olivenolie sammen med saft af ½ citron og 1 spsk sirup og vend det i skålen

Avocado yoghurt

  1. Kom avocado, citronsaft, chili og hvidløg i en skål og mos det til en samlet masse med en gaffel. Smag til med salt og friskkværnet peber og rør yoghurten i
  2. Læg avocado-yoghurten i et pænt lag på det fad, du vil servere på og drys med sumak

Anretning

  1. Fordel linseblandingen over avocadocremen, læg aspargesene ovenpå og pynt med bredbladet persille

Server evt salaten med lækkert brød til, gerne ristet, fx surdejsbrød, ciabatta eller foccacia