Salat med rabarber, asparges og mælkebøttepesto

Til denne salat, har jeg lavet en mælkebøttepesto, og jeg har brugt mælkebøtteblade i salaten og blomsterbladene som pynt. Nye, lækre rabarber har også fundet vej til salaten i råsyltet tilstand, hvor de både er let syrlige og let søde. Fantastisk sammen med de cremede avocadoer og knasende, sprøde asparges. Lidt nødder giver 'rigtig' knas på toppen, hvor prikken over i'et er de solgule mælkebøttekronblade, der fuldende farveoplevelsen. En salat, der taler til både syns- og smagssans.

Jeg serverede salaten til grillspyd med kylling, squash og peberfrugt  men den passer til al slags grill samt meget mere

Selvom mælkebøtter er smukke med deres solgule blomsterkroner, så er de jo, for de fleste, ikke populære i græsplæner og havegange. De betragtes som ukrudt, der skal bekæmpes. Men men – både blomster og blade fra mælkebøtter er spiselige, og der der er faktisk mange mineraler og vitaminer i dem. Og så er de sunde for fordøjelsessystemet og leveren. Så det er ikke nogen dum idé at bruge dem i fx salater, til pesto og dressinger eller fx i kager. Det er bedst at plukke mælkebøtter til madlavning, når de er små med fine, nye blade, da de store kan være bitre. Og pluk dem, der ikke har fået for meget sol – de smager bedst. Og selvfølgelig dem, der ikke står, hvor der er sprøjtet. Mælkebøtternes smag minder om ruccola, så hvorfor ikke gå ud og plukke salaten i stedet for at købe den i supermarkedet :-)


Ingredienser

Til 4 personer som tilbehør 

  • 1 stor hjertesalat
  • 1 håndfuld små, friske mælkebøtteblade – kan erstattes af ruccola eller fx feldsalat - man kan også blande
  • 75 g råsyltede rabarber 
  • 2 stk avocado
  • 10 stk grønne asparges
  • lidt knas – fx pinjekerner, pistacienødder, mandler eller hvad, du kunne tænke dig

Mælkebøttepesto

  • ca 150 g friske mælkebøtteblade, groft hakket
  • 70 g pinjekerner
  • 3 fed hvidløg, hakkede
  • 1 spsk revet citronskal af en økologisk/ubehandlet citron
  • 1 spsk friskpresset citronsaft
  • 1 dl olivenolie
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk friskkværnet peber

Pynt

  • lidt mælkebøtteblomster

Sådan gør du

  1. Start med mælkebøttepestoen og blend alle ingredienserne i en blender eller med en stavblender indtil pestoen har en ensartet konsistens. Smag evt til med mere salt, peber og citronsaft. Synes du pestoen er for tyk, kan du tilsætte lidt mere olivenolie
  2. Skyl hjertesalat og mælkebøtteblade og anret dem på et fad
  3. Drys de råsyltede rabarber over salaten – der må gerne følge en lille smule lage med
  4. Skræl avocadoerne og skær dem i skiver eller tern – evt den ene i skiver og den anden i tern – og fordel dem på salaten
  5. Knæk det nederste af aspargsene, skær hovederne af og skær resten i skrå skiver. Fordel på salaten
  6. Drys det valgte knas på toppen og pynt med gule mælkebøttekronblade
  7. Server salaten med mælkebøttepestoen ved siden af, så man selv kan dosere