Sødkartoffel moussaka

    Forleden købte jeg nogle mega-store søde kartofler, og de er virkelig store - den ene vejede 1,3 kg. Inden jeg skar noget af dem i tern til en sødkartoffel karry, skar jeg nogle tynde skiver, som jeg brugte til en moussaka i stedt for aubergine. Moussaka er græsk, når det er bedst! Det er nærmest som en græsk lasagne, hvor lasagneplader erstattes af skiver af aubergine og kartofler (i dette tilfælde sød kartoffel). Når jeg laver moussaka, laver jeg en 'sauce', der er en blanding af æg og yoghurt og ikke den traditionelle Mornaysauce, der bages op med smør, mel og mælk. Det gør saucen meget lettere og mindre fed. Opskriften her er nem, og moussakaen passer sig selv, når den er i ovnen. Imens kan du fx lave en lækker græsk salat til. Det gør ikke noget, hvis du laver for meget. En rest er super som frokost dagen efter eller i madpakken


Ingredienser

Til 4 personer
  • 50o g hakket oksekød, jeg bruger altid den med 4-7 % fedt
  • 1 mellemstort løg
  • 1 solo hvidløg eller 3-4 almindelige fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • 1 rød peber
  • 1 lille dåse tomatkoncentrat, 70 g
  • 1 ds hakkede tomater
  • 1½ tsk paprika
  • 1½ tsk tørret oregano
  • 1½ tsk tørret basilikum
  • salt og friskkværnet peber
  • olie til stegning
  • ca 500 g sødkartoffel i tynde skiver

Til saucen

  • 3 hele æg
  • 3 dl græsk yoghurt, 2 %
  • 1 tsk revet muskatnød eller stød muskat
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  1. Skær sødkartoflen/kartoflerne i skiver på ca 3-4 mm og skræl disse med en lille skrællekniv (det er nemmest i den rækkefølge)
  2. Pil og hak hvidløg
  3. Pil og skær løg i små tern
  4. Skyl den røde peber og skær den i små tern
  5. Vask eller skræl gulerødder og riv dem
  6. Varm en gryde op med lidt olie og sauter løg, hvidløg og rød peber
  7. Tilsæt det hakkede oksekød og rist det
  8. Tilsæt derefter krydderierne, gulerødder og tomatkoncentrat og rør det godt igennem
  9. Tilsæt de hakkede tomater. Skyl dåsen med ca 1 dl vand, som også hældes i gryden
  10. Smag til med salt og peber og lad saucen simre 5-10 minutter ved svag varme til den er kogt lidt
  11. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft)
  12. Imens ovnen varmer op, pisker du æg, yoghurt og muskat sammen med en gaffel eller et piskeris og smager til med salt og friskkværnet peber
  13. Kom et lag kødsauce i bunden af et fad, læg herover et lag af de tynde sødkartoffel skiver. Fortsæt skiftevis med kødsauce og sødkartoffel til du har brugt kød og kartoffelskiver
  14. Hæld æggeblandingen på toppen og drys evt med lidt muskat
  15. Læg stanniol over fadet og bag moussakaen, først 25 minutter med staniolen over og derefter 15-20 minutter uden stanniol, til æggemassen har sat sig helt og er blevet lidt lysebrun
  16. Server moussakaen med en græsk salat til (en grøn salat er også fint, hvis du foretrækker det)